Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polisen vill stoppa Staffanstorps ordningsvakter

Brottsligheten har minskat och tryggheten ökat. Det menar polisen, som nu vill avskaffa ordningsvakterna i Staffanstorp från årsskiftet. Det preliminära beskedet från polisen möts av skarp kritik från kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson. "Det ger en mycket märklig bild av polisens föreställning om hur det är i Staffanstorp" säger han.

Arkivbild. Bilden är från i höstas, då ordningsvakterna anställdes i Staffanstorp. Från vänster: Maria Sjöö, Emma Björk (säkerhetschef), Visar Koxha, Sebastian Jönsson, Eva Bengtsson och Andreas Bergqvist.Bild: Astrid Adelgren
Sedan omkring tre månader tillbaka har Staffanstorps kommun ordningsvakter på plats på orten. En ordningsvakt har vissa polisiära befogenheter – till exempel får de omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande.
I Staffanstorp har ordningsvakterna i nuläget rätt att göra detta i de centrala delarna av orten.
Läs också Här är Staffanstorps nya ordningsvakter
Men nu är polisens förhandsbesked att de inte längre får lov att verka som just ordningsvakter alls i Staffanstorp, från och med årsskiftet. Anledningen är att det enligt polisen inte längre är lika stökigt på orten.
– Vår sammantagna bedömning är att brottsligheten har minskat och tryggheten har ökat. Det har blivit ett bättre klimat i Staffanstorp, säger kommunpolisen Christer Stålhandske.
Läs också Staffanstorp – laglöst land eller överdriven oro?
Polisen hänvisar bland annat till statistik över anmälningar och den lokala trygghetsmätningen. Samt att det endast har kommit in åtta rapporter till polisen som inneburit "ingripande med stöd av de särskilda befogenheter som tillkommer en ordningsvakt.", under den tid som ordningsvakterna har varit på plats. Fem av anmälningarna gäller en och samma person – en missbrukare från orten. Detta "talar med styrka" för att ordningsvakterna inte behövs, skriver polisen i sitt yttrande.
Läs också Kommunen får tillstånd till ordningsvakter – men bara i centrum
Myndigheten menar också att de har tillräckligt med resurser för att "upprätta allmän ordning i Staffanstorps kommun."
Christian Sonesson (M) , kommunstyrelsens ordförande, har en helt annan bild.
– Polisen har inte de resurser som de behöver ha i yttre tjänst, och det är väldigt tydligt. Det är väldigt många gånger som medborgare hör av sig och säger ”polisen kommer inte, och kommer de så tar det väldigt lång tid."
Han tycker inte att statistiken över de åtta ingripanden som polisen hänvisar till ger en rättvisande bild.
Säkerhetschefen Emma Björk är av samma åsikt:
– Mycket av vårt arbete går ut på relationsskapande, det handlar inte om att bara göra massa ingripanden för att vi kan.
Kommunen hänvisar istället till siffror om att det vid 24 olika tillfällen gjorts insatser som dokumenterats i form av tillsyns- och ordningsvaktsrapporter.
Då är även andra former av åtgärder inräknade – inte bara det som personalen har rätt att göra för att de är just ordningsvakter.
Men de relationsskapande åtgärderna kan ni ju fortsätta med även utan polisens tillstånd?
– Absolut, och det tänker vi fortsätta med. Men man kan inte jobba med samma eftertryck om man inte har de här befogenheterna (som ordningsvakt). Man har ju färre verktyg i verktygslådan, säger Christian Sonesson.
Om kommunen får ett negativt slutgiltigt besked tänker man överklaga det. Oavsett vad kommer säkerhetsorganisationen vara kvar, säger Christian Sonesson. Personalen får i så fall agera som väktare, och eventuellt kan styrkan utökas med ytterligare två personer.
Totalt har kommunen avsatt omkring 6,5 miljoner på säkerhetsorganisationen för nästa år.
Är det väl använda skattepengar, om personalen ändå inte kan agera som ordningsvakter?
– Ja, det är det. Den relationsskapande biten är det primära, att vi har personal ute på fältet. Det är jätteviktigt, säger Christian Sonesson.
Christer Stålhandske har inte velat kommentera Christian Sonessons kritik, utan hänvisar till den statistik som polisen har haft som grund för sitt beslut.
Gå till toppen