Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rekord-Hagman: "Det gick ju ganska bra"

Hon vaknade upp lite småförkyld och loj. Sedan gick Nathalie Hagman ut och satte 17 EM-mål mot Ryssland – rekord för Sveriges båda handbollslandslag. – Jag har väl mått lite bättre, men det gick ju ganska bra ändå, säger högersexan efter 39–30-vinsten.

Lagkamraterna Louise Sand och Jamina Roberts kindpussar Nathalie Hagman efter högersexans målshow mot Ryssland i handbolls-EM. Hagman satte 17 mål när Sverige vann med 39–30.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Högersexan Nathalie Hagman stod och var lite tröttare än vanligt när hon mötte journalisterna i Hall XXL i Nantes. En lättare förkylning satte sina spår, men det hindrade inte Hagman från att sätta målrekord. När Sverige körde över Ryssland, som redan var klart för EM-semifinal, svarade den tidigare Lugispelaren för 17 av 39 svenska mål.
– Jag hade väl lite bestämt mig. Jag har fegat ur alldeles för mycket i det här mästerskapet och har inte kommit upp i många avslut över huvud taget. Det är svårt att göra mål när man inte får avsluten, säger Hagman.
I bussen till arenan hade hon skämtat med spelmotorn Isabelle "Bella" Gulldén om att hon skulle göra tio mål i avslutningen av mästerskapets mellanrunda.
– Vi drev lite om det där, men det blev några fler, säger hon och skrattar.
Högersexan, som under starten av EM spelade främst som högernia, var ironisk om sin utlovade målskörd eftersom hon känt att hon inte gjort sig rättvisa i Nantes.
– Det grundade väl sig lite på att jag kanske inte hade gjort mitt bästa mästerskap genom tiderna, säger 27-åringen, som med årets EM är uppe i sju mästerskap.
Nathalie Hagman satte åtta av nio avslut i första halvlek. I den andra akten var Bukarestspelaren hundraprocentig. Då blev det nio mål till, varav fem straffar, och totalt 17 fullträffar.
– Jag tror att jag har gjort 17 mål i någon ungdomsmatch och 16 mål som senior. Men jag vet inte, säger den Skurufostrade Hagman.
Hagmans 17 mål är målrekord för både herr- och damlandslagen i handboll. Hon hade tidigare rekordet på damsidan med 14 mål (vid två tillfällen), men nu gick hon även förbi Sebastian Seifert, som i en träningslandskamp mot Norge 2005 satte 15 mål (29–30). När Hagman satte 14 mål var det också i mästerskap – VM 2015 mot Kuba (49–25) och OS 2016 mot Nederländerna (29–29).
– Det är väl jättekul, men det är väl inget jag lägger jättestor vikt vid. Men det är alltid ett rekord och det är väl roligt, säger hon.
När Hagman får frågan om hon är extra nöjd med någon aktion i matchen mot Ryssland väljer hon inte ett av sina 17 mål utan hennes inspel till Anna Lagerquist på linjen. Hagman stod med ryggen mot sin lagkamrat när hon assisterade till målet.
– Det minns jag som snyggt, säger Nathalie Hagman med ett leende.
Gå till toppen