Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En armé av älskande: Ovärderligt historiskt dokument

"Vi får möta några av de pionjärer som tog de första stegen – rent bokstavligt i gaymarscher men framförallt med modiga upplysningsfilmer i en tid då homosexualitet fortfarande, eller nyligen, klassades som sjukdom", skriver Johan Malmberg.

Ur "En armé av älskande",Bild: Folkets Bio

En armé av älskande

BIO. DOKUMENTÄR. Sverige, 2018. Regi: Ingrid Ryberg Med: Håkan Hede, Marie Falksten, Sonja Rosenqvist. Barntillåten. Längd: 1.12.

Mot slutet av "En armé av älskande" kommer arkivklippen från aidsepidemin och det ökända klippet med läkaren som ville isolera smittade – "för deras egen skull". Det här är det kanske vanligaste temat för dokumentärer, och spelfilmer för den delen, om gayvärlden: dess backlash och utsatthet under åttiotalet.
Men det fanns ju en tid innan dess som mer sällan visas upp. Och det är om den spirande hbtq-rörelsen på sjuttiotalet som Ingrid Rybergs finstämda och livsbejakande dokumentär handlar. Vi får möta några av de pionjärer som tog de första stegen – rent bokstavligt i gaymarscher men framförallt med modiga upplysningsfilmer i en tid då homosexualitet fortfarande, eller nyligen, klassades som sjukdom (fram till 1979). De unga amatörskådespelarnas familjer var inte alltid helt glada åt de här avklädda skildringarna, berättar de.
Det kanske mest imponerande med "En armé av älskande" är det filmhistoriska arbete som har föregått den. Ingrid Ryberg har efterforskat bland den tidens aktivister och hittat fram till undangömda vhs-kassetter och super 8-filmer som visar upp ett rätt hjärteknipande material. Det är interiörbilder från en progressiv tid då den unga queera självrepresentationen blommade ut, innan den gömdes undan då homosexualitet blev "fult och äckligt igen" på åttiotalet som en av filmens huvudpersoner, Hans Hede, formulerar det. Han är en av huvudaktörerna i filmen "Bögjävlar" (1977) som liksom "Eva och Maria" (1983) citeras och visas flitigt för att sedan kommenteras av dess medverkande som berättar om pionjärandan – och arvet efter den.
"En armé av älskande" ser ungefär ut som de filmer den nu vill lyfta fram ur garderoben; den bär på en uppenbar kärlek till sitt ämne och den består av traditionella intervjuer och miljöklipp som ska illustrera en tid.
Den är lätt att tycka om. Men framförallt torde den vara ovärderlig som historiskt dokument.
Ur "Eva och Maria" (1983).
Gå till toppen