Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon ligger bakom Lindängens ljudliga konstverk: ”För de unga som bor här”

Gungor, hängmatta, lekytor och musik. Tredjeklassare på Lindängens skola har tecknat sina drömmars centrum. Av det har konstnären Carla Zaccagnini skapat ett verk.
– Det är fantastiskt att se det här nu, säger hon.

Konstnären Carla Zaccagnini.Bild: Lisa Skeppstedt
Projektet började med att den lokala organisationen Gatukraft ansökte till Statens konstråd om att de ville jobba med offentlig konst. Deras önskan var att göra Lindängen centrum vackrare, ljusare och mer välkomnande, speciellt för barn.
Konstnären Carla Zaccagnini som bor i Malmö, kopplades in i projektet. Tillsammans med två illustratörer samlade hon in intryck och åsikter från lokalborna, bland annat på en julmarknad.
– Man ställde frågan vad skulle få dig att stanna i Lindängen centrum en halvtimme eller mer? säger Joanna Zawieja, arkitekt på Statens konstråd.
Därefter fick barnen i årskurs tre på Lindängeskolan teckna sina drömmars centrum, och det har sedan varit underlag för Carla Zaccagnini i hennes arbete.
– Det var ett roligt och bra arbetssätt. Några av målningarna är väldigt vackra. De är också synkade med vad jag tänkte, säger hon.
Iman Cheik-mouss ritade sin teckning när hon gick i trean. Nu går hon i femman.Bild: Lisa Skeppstedt
Iman Cheik-mouss är en av dem som har tecknat sin idé.
– Det är två år sedan vi målade de här, säger hon och pekar på sin teckning.
– Det var kul att få vara med och säga vad vi tycker.
Resultat blev två karuseller som står utanför skolan. En är gul och en hallonröd.
– Det var jätteroligt att åka på dem, säger Iman Cheik-mouss som testade dem redan innan de invigdes på torsdagen.
Men helt klara är de inte. Musik har funnits med i många av barnens idéer och framöver kommer karusellerna att spela när barnen snurrar dem.
– De här två karusellerna innehåller fragment från samma sång kan man säga. Sången är delad med en ton på varje karusell. Den kan alltså återges, och kanske kännas igen av några, när båda karusellerna snurrar i samma takt, förklarar Carla Zaccagnini.
– Men det kräver koordinering från användarna av verket. Det är mer en potentiell idé än något som kommer hända varje dag förmodligen. Möjligheten att kombinera är enorma. Tonerna kan spelas i olika ordning, olika rytm och olika takt.
Carla Zaccagninis konstverk ”Jaguars can’t be heard, and yet they sing”.
Under skapandeprocessen förde hon en dialog med barnen och de fick bland annat vara med och tycka till om färgerna.
– Vi visade olika exempel på konstverk på offentliga platser och pratade om hur jag har använt deras teckningar och så. Det kan bli frustrerande om man tecknar en pokémonarena och så blir det två karuseller, säger hon och skrattar.
– Det är fantastiskt att se det här nu.
Joanna Zawieja som är arkitekt på Statens konstråd hoppas nu att verket ska skapa glädje
– Det här är ett verk för de unga som bor här nu, och vars skola och centrum kommer vara under ombyggnad under många år framöver. På så sätt skapar konstverket en brygga mellan dagens drömmar i Lindängen och den kommande ombyggnaden av Lindängens centrum, säger hon.
Gå till toppen