Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu anvisas mark för Culture casbah

Rosengårds fastigheter har anvisats mark för projektet Culture casbah i Rosengård. Ett steg mot det omdebatterade höghusprojektet som vann en arkitekttävling i Cannes 2013.

Så här ser det vinnande arkitektförslaget ut.Bild: Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S
Men Culture Casbah är så mycket mer än bostäder, butiker, lokaler och restauranger.
Det är också ett projekt där fyra fastighetsägare samarbetar om ett femte – Rosengård fastigheter AB. Victoria Park, Balder, Heimstaden och MKB äger en fjärdedel var av bolaget.
MKB betalde sin andel genom att lämna över 1 600 lägenheter i Törnrosen och delar av Örtagård till det nybildade fastighetsbolaget som också ska äga och driva Culture Casbah.
Läs också Hon ska bygga skyskrapan som får folk att hoppa av tåget i Rosengård
Rosengårds fastigheter AB:s vd Petra Sörling sa till Sydsvenskan i början av året att hon tror att byggkranarna är på plats om fem år – det vill säga någon gång 2023.
Men hur det som de ska vara med om att bygga kommer att se ut är fortfarande oklart, liksom finansieringen.
– Det enda vi vet är att det inte blir precis som på tävlingsritningarna, sa Petra Sörling då.
Planerna för projektet är 200 hyreslägenheter och 30 lokaler av olika slag. Förutom affärer kan det handla om bibliotek, kafé, medborgarkontor, kulturhus och festvåningar.
För att få en vettig ekonomisk kalkyl behöver Rosengård Fastigheter knyta upp några andra investerare och teckna ett par långsiktiga hyreskontrakt – exempelvis med stora matvarukedjor och Malmö stad.
Petra Sörling, VD för Rosengård Fastigheter.Bild: Hussein El-alawi
Men allra först behövs det en detaljplan för att idén ska bli verklig och en markanvisning är ett första steg på den vägen. Tekniska nämnden sa ja till det på onsdagens sammanträde.
– Markanvisningen fick MKB redan 2013 eller något liknande. Men nu är det Rosengård Fastigheter som får markanvisningen då. Vi ger dem alltså ett litet tidsfrist här kan man säga. I och med att det är ett nytt bolag, säger Andreas Schönström (S) som är ordförande i tekniska nämnden.
Rosengård Fastigheter har nu 1,5 år på sig att få igång en planprocess.
– Eftersom det är fyra nya partners i det här behöver de tid för att planera arbetet, vilken omfattning och hur området ska se ut i framtiden. Vi har som ambition, och det har vi varit tydliga med, att de ska bygga något liknande den byggnaden som vann pris.
– Det är det som har blivit sinnebilden. Sen kommer den antagligen inte se ut så exakt. Men vi hoppas på en spektakulär byggnad i Rosengård som blir ett nytt riktmärke i Malmö.
En annan förutsättning för Culture Casbah är Station Rosengård – och den invigdes förra helgen.
Gå till toppen