Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SAS väljer skånsk leverantör till ny lyxprodukt

Skånska Swedsafe har fått en genombrottsorder hos SAS när flygbolaget uppgraderar sin utrustning i business class på resor till USA och Asien. En kvarts miljon business-resenärer ska nu årligen utrustas med öronproppar från Swedsafe. Bolaget vann ordern tack vare sitt hållbarhetsarbete, uppger SAS.

Skånska Swedsafe är världens femte största tillverkare av öronproppar.Bild: Fredrik Norrlid
I dagarna byter SAS ut utrustningen som delas ut till alla resenärer i business class på flygbolagets långrutter till Asien och USA. Förändringen innebär bland annat att den skånska tillverkaren av öronproppar, Swedsafe i Höör, fått en stororder från SAS.
– Vi har en kvarts miljon business-resenärer per år, så det är den volymen det handlar om, säger Freja Annamatz, presschef på SAS i Sverige.
Bytet är en del i en uppgradering av det SAS kallar sitt ”comfort kit” för de passagerare som betalar de dyraste biljetterna ombord. Eller med andra ord: en necessär med tandborste, tandkräm, hudkräm, läppbalsam, strumpor, ögonmask och öronproppar.
– Det här nya kitet är framtaget med hållbarhet i fokus och därför har vi bland annat valt Swedsafe som leverantör. Deras produktionsmetoder reducerar CO2-utsläpp och använder inga lösningsmedel, så det är ett hållbart alternativ, säger Freja Annamatz.
Swedsafes vd Göran Berg har haft kontakt med SAS sedan 2010 och beskriver ordern till flygbolagets business-resenärer som ett viktigt genombrott.Bild: Göran Olsson
För Swedsafes vd och grundare Göran Berg är ordern från SAS ett viktigt genombrott.
– Jag har haft kontakt med SAS sedan 2010, så det har varit ett långsiktigt arbete att komma in hos dem. Nu vill SAS höja sin miljöprofil och vi har redan en hög miljöprofil så då faller allt på plats, säger Göran Berg.
Samtidigt är en kvarts miljon par öronproppar per år inte så mycket i absoluta tal jämfört med de cirka tio miljoner par som Swedsafe tillverkar per månad i dagsläget.
– I antal är ordern inte avgörande, men i prestige är den det eftersom det är en hemmamarknad och dessutom första gången vi blir omnämnda som leverantör – trots att vi redan levererar till 4-5 andra flygbolag. Så symbolvärdet är jätteviktigt.
Läs också Proppfull hörselvårdsfabrik i Höör siktar på att bli världens tredje största
Swedsafes största kunder finns på industrisidan, bland annat i Tyskland där moderbolaget Uvex ligger. Dessutom finns bolagets öronproppar hos alla svenska apotekskedjor, antingen under eget namn eller apotekens egna varumärken.
Övriga leverantörer till SAS mer hållbarhetsinriktade business-necessär är Filippa K, Humble Co som utvecklat en tandborste där handtaget är av majsstärkelse, Swedish stockings som använder återvunnet material och miljövänliga färgämnen och Verso skincare, som utvecklar hudvårdsprodukter med ingredienser som ska minska miljöpåverkan.
Men den stora miljö- och klimateffekten står ju inte necessärerna i business class för, utan själva resandet?
– Klimatfrågan är existentiell för flyget. Men flyget kommer alltid att vara en viktig del för att vi ska kunna ta oss till olika ställen, både för näringslivet och på ett personligt plan. Så vi gör allt vi kan för att dra ner på våra utsläpp. Det handlar om allt från hur flygplanen är inredda för att göra dem så bränslesnåla som möjligt till att få in mer biobränsle. Vi har som mål att år 2030 flyga med biobränsle motsvarande hela vår inrikesproduktion som flygs inom Skandinavien, säger Freja Annamatz på SAS.
Fakta

Swedsafe

Omsättning 2016/17: 70,8 miljoner under det brutna räkenskapsåret augusti 2016 – juli 2017. (Motsvarande period föregående år var omsättningen 59 miljoner.

Resultat efter finansiella poster 2016/17: 12,1 miljoner (9,1 miljoner året före).

Antal anställda: Ett 30-tal heltidsanställda.

Huvudkontor: Höör

Ägande: Uvex Arbeitsschutz GmbH äger 80 procent. Grundarna vd Göran Berg och tekniske direktören Jörgen Håkansson äger resterande 20 procent.

Gå till toppen