Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Saudiarabien och Iran lovprisar Jemenavtal

Ärkefienderna Saudiarabien och Iran – de stora huvudaktörerna bakom kriget i Jemen – kan enas om åtminstone en sak: Överenskommelsen under förhandlingarna i Sverige mellan de stridande parterna är lovande.

Prins Khalid bin Salman är Saudiarabiens ambassadör i USA. Arkivbild.Bild: Andrew Harnik/AP/TT
Saudiarabiens mycket inflytelserike ambassadör i USA, prins Khalid bin Salman, är särskilt nöjd med att den saudiskstödda jemenitiska regeringen och de Iranstödda Huthirebellerna enats om ett eldupphör i den strategiskt viktiga hamnstaden al-Hudaydah, och att alla styrkor ska dras tillbaka därifrån.
"Överenskommelsen som tillkännagavs i dag kommer att bidra till att få tillbaka säkerheten till regionen inklusive säkerheten i Röda havet, en viktig vattenväg för internationell handel", skriver prinsen på Twitter.
Han kunde samtidigt inte låta bli att utdela en känga till rebellerna utan tillade att han hoppas att de slutar arbeta i enlighet med "den iranska regimens intressen".
Prinsen är bror med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, ansedd som kungadömets egentlige ledare.
Bahram Ghasemi, talesperson för Irans utrikesdepartement, säger att Teheran ser överenskommelsen som "lovande" och hoppas att den kan leda vidare till ett slutligt fredsavtal.
– Vi välkomnar överenskommelsen mellan de båda sidorna, säger han.
Gå till toppen