Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stora stygga räven: En djurfilm att bli förälskad i

"Här finns så mycket fantasi och intelligenta, snabba associationer att glädjas åt. Filmen har hög igenkänningsfaktor både för den unga och för den äldre publiken". Annika Gustafsson ser en charmerande fransk familjefilm.

"Stora stygga räven".Bild: Folkets Bio

Stora stygga räven

BIO. ANIMERAD FAMILJEFILM. Belgien/Frankrike (Le grand méchant renard et autre contes), 2017. Regi: Patrick Imbert/Benjamin Renner. Svenska röster. Barntillåten. Läng: 1.13.

På en lantlig gård någonstans i Frankrike odlar en kontrollerande gris sin trädgård och vill helst inte ha någon hjälp av grannarna – den impulsiva kaninen och den spontana ankan. Men då en stork med liten baby på väg till sina föräldrar olyckligt landar i fel träd, måste den ojämna trion ta över leveransen av barnet. Det blir ett farligt och spännande äventyr som bland annat innefattar mötet med ett kinesiskt djur på rymmen från ett zoo.
Det är den första episoden i Patrick Imberts och Benjamin Renners charmerande familjefilm efter Renners barnböcker. Sedan följer huvudberättelsen om räven som helst vill vara lika tuff som vargen men ofrivilligt råkar bli tre nykläckta kycklingars mamma, och slutligen episoden "Rädda julen", den svagaste av de tre.
Den till synes enkla, klassiska, animationen påminner om vattenfärgsteckning. Både bakgrunder och djuren i centrum är hela tiden skojiga att titta på. Här finns inga skrikiga färger och tjattrande röster i Kalle Anka-stil och berättandet flyter fram i perfekt rytm med många lekfulla, komiska inslag som aldrig blir plumpa och elaka. Till och med ironin har en värme.
Det är omöjligt att inte omedelbart bli förälskad i de här rolig, ofta runda, djuren med stora ögon som alla bär vissa mänskliga drag. Just mittenhistorien om vem som egentligen är ett barns förälder – den biologiska eller den som tar hand om barnet – känns igen från andra källor men det gör den inte mindre sevärd. Särskilt inte då den förväntade stygga räven möter de skarpa hönorna i utrota räven-sällskapet som tränar självförsvar.
Här finns så mycket fantasi och intelligenta, snabba associationer att glädjas åt. Filmen har hög igenkänningsfaktor både för den unga och för den äldre publiken, ett bra mått på god kvalitet.
Gå till toppen