Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lokal debatt: Tjänstemännen måste ta större ansvar för skattepengarna

Medborgerlig samling-företrädarna vill se ett större ansvarstagande kring de kommunala pengarna.Bild: Henrik Holmberg / TT
Vad f-n får vi för skattepengarna?
Leif Östling fick en hel del kritik för sin fråga efter att det avslöjats att han skatteplanerat, men det är en fråga som hörs från allt fler läppar, allt oftare. Till svaret kan snart också läggas public service, vare sig vi vill det eller inte. Långt ifrån allt som publiceras av public service är relevant eller kvalitativt, men lokalredaktionen ska ha en eloge för det avslöjande som i förra veckan slog ner i Malmö. Det är bara att beklaga att det inte kom fram tidigare så att det kunde ha haft inflytande på kommunvalet.
Under ett decennium har socialtjänsten använt ett företag för att hjälpa kriminella att kliva av den brottsliga banan. Mångmiljonbelopp har betalats ut till företaget för att de som kommunen betalat för ska komma bort från den kriminella miljön och ge dem en chans att skapa sig ett “civilt” liv. Istället har de placerats i lyxbostäder i centrala Malmö varifrån de har fortsatt att begå brott, inklusive mordförsök och medverkat vid sprängattentat. För varje avslöjande som kommer i den här affären så framgår det hur fruktansvärt misskött det hela har varit av kommunen i allmänhet och socialförvaltningen i synnerhet.
Trots att det har betalats ut mångmiljonbelopp för placeringstjänsten så verkar ingen upphandling hållits, trots att LOU (Lagen om offentlig upphandling) säger att alla inköp som överstiger 500 000 ska upphandlas, så har det betalats ut mer än 70 miljoner under årens lopp bara till det här företaget!
Detta är något som Malmö stad förmodligen kommer att få böta för. De böterna kommer dessutom att betalas med skattepengar.
Årligen lägger socialtjänsten i storleksordningen 200 miljoner på olika typer av placeringstjänster. Frågan vi ställer oss är hur det egentligen ser ut hos de andra företagen som kommunen anlitar? Finns det en fungerande tillsynsverksamhet och utvärderingar av de tjänster Malmö stad köper in? Om så inte är fallet, hur har företaget i fråga kunnat fortsätta få uppdrag av Malmö stad?
Vi i Medborgerlig samling vill återinföra tjänstemannaansvaret, så att det faktiskt blir konsekvenser för de tjänstemän som bryter mot laget i tjänsten. Lagen om offentlig upphandling måste självklart följas.
Vi vill även att kommunrevisionen ska göras av en extern part. Att det här har kunnat fortsätta under flera mandatperioder på skattebetalarnas bekostnad är förkastligt.
Vi anser även att det är viktigt att skattepengarna används ansvarsfullt och att det finns belägg för att beslutade åtgärder ger önskat utfall, så att det kan följas upp.
Det är tydligt att mycket har gått fel i det här fallet och det är också tydligt att ingen verkar veta hur framgångsrik den här metoden är. Avslöjandet har visat på ett antal fall där den har misslyckats fullständigt, men frågan är vad mer vi har fått för våra skattemiljoner. Hur många individer har placerats för de här pengarna? Hur många är idag laglydiga kommuninvånare och i hur många fall har det misslyckats.
Vad f-n har vi fått för våra skattepengar?

Andreas Nurbo

Ordförande Medborgerlig samling Malmö

Martin Frid

Ledamot Medborgerlig samling Malmö
Gå till toppen