Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En halv miljon danskar får skulder avskrivna

Danska staten avskriver skulder på över 5,8 miljarder kronor som privatpersoner anses ha svårt att betala. Arkivbild.Bild: Hasse Holmberg/TT
I dagarna får 484 000 danskar brev från skattemyndigheten med beskedet att hela eller delar av deras skulder till staten efterskänks. Totalt handlar det om 5,8 miljarder danska kronor, rapporterar tidningen Politiken.
Det är framför allt personer med låga inkomster, som bidragstagare och förtidspensionärer, som får gamla skatteskulder och obetalda böter eller licenser avskrivna. Det rör sig om skulder på låga belopp där myndigheterna bedömer att det skulle kosta mer att driva in dem än de är värda.
Skuldnedskrivningen är ett led i försöken att reformera den statliga skuldindrivningen, som har haft stora problem med datakrångel och felaktiga återkrav de senaste tre åren.
Klaus Frandsen, vice ordförande för de folkvalda riksrevisorerna, är bekymrad och fruktar att skuldavskrivningen ska få konsekvenser.
– Jag är bekymrad över de signaler man skickar till andra personer, när man efterskänker skulder. Då kan man tro att bara man låter bli att betala så går det nog bra, säger han till Ritzau.
Gå till toppen