Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmögruppen Åkervinda: ”Det är ju extremt oväntat”

Malmökvartetten Åkervinda är nominerade till en grammis för årets bästa folkmusikskiva. ”Det är ju extremt oväntat. När man ligger på ett sådant här litet skivbolag väntar man sig det inte, för det har känts som de stora bolagens värld”, säger Iris Bergcrantz.

Iris Bergcrantz, Lisa Kroner, Linda Bergström och Agnes Åhlund utgör Åkervinda.Bild: Nadja Hallström
På tisdagen ringde det i Anna-Lena Laurins telefon. Hon hade redan ett missat samtal från samma nummer. Den välmeriterade Malmötonsättaren förstod först inte vad samtalet handlade om, men det handlade om dottern Iris vokalgrupp Åkervinda som ger ut sin musik på Laurins skivbolag Vanguard Music Boulevard. Plötsligt hajade hon till när hon hörde ordet grammis igen.
– Menar du att de har fått en grammisnominering?
Svaret från andra sidan luren var ett ja och rösten undrade om de kunde komma upp till Stockholm på fredag för att närvara vid den stora presskonferensen där de nominerade skulle tillkännagivas. Anna-Lena ringde omedelbart dottern Iris som i sin tur satte igång en chattråd med de tre Åkervinda-kompisarna Agnes Åhlund (spelar även i Scandal Beauties Trio och Glitterfittan, mm), Lise Kroner (aktuell med föreställningen ”Kära Kristine Jensen”) och Linda Bergström (We Float, Touché och Ava) som finns utspridda i Göteborg, Köpenhamn och Malmö.
– Jag var på väg till en repa och kunde inte svara. När jag väl gick in i chatten fanns där tjugo meddelanden och det tog ett tag för mig att fatta, skrattar Agnes Åhlund.
– Det är ju extremt oväntat. När man ligger på ett sådant här litet skivbolag väntar man sig det inte, för det har känts som de stora bolagens värld, säger Iris Bergcrantz.
Vanguard Music Boulevard är ett äkta familjebolag. Anna-Lena Laurin startade det för att ge ut sin egen musik, men hon ger även ut trumpetarmaken Anders Bergcrantz skivor, dottern Rebecca Bergcrantz skivor under namnet Raindear och Iris Bergcrantz soloskivor under eget namn. Samt då Åkervinda som träffades på musiklinjen på Skurups folkhögskola. Där klasskamraterna tyckte att instrumental jazz var det coolaste så möttes de fyra tjejerna i ett intresse för sång och text. Första albumet ”Kära mor” gavs ut 2014 och tidigare i år kom ”Förgänglighet”.
– Vi har tagit traditionella folkvisor med ett kvinnligt perspektiv och arrangerat om dem, säger Iris Bergcrantz.
– Jag skulle säga att det som är speciellt med Åkervinda är tre saker. För det första är det fyra briljanta sångerskor som använder sig av ett brett register med kvartstoner och övertonssång. För det andra plockar de en repertoar som är helt unik. Och för det tredje gör de helt egna arrangemang som ibland har en touch av bulgarisk folkmusik likaväl som svensk traditionell folkmusik, säger Anna-Lena Laurin.
– Jag skulle säga att vi vågar lite mer än de vanliga vokalkvartetterna. Vi försöker gå ifrån att bara sjunga vackert och istället vågar vi vara lite råa och sjunga fult. En annan annorlunda sak är att vi är ett helt demokratiskt band utan bandledare. Allas input är viktig, säger Iris Bergcrantz.
Vad betyder den här Grammis-nomineringen för Åkervinda?
– Linda Bergström i Åkervinda sade att det här betyder att vi kan höja gagerna med 1000 procent, skrattar Iris Bergcrantz.
– Vi hoppas att det betyder jättemycket. Att vi kan nå ut till folk, få göra fler konserter och få en bokare, tillägger hon.
Hur är det att ge ut skivor på mammas skivbolag?
– Det är ganska naturligt för det var vad vi hade när vi spelade in första skivan. Sen till andra skivan ville vi vara kvar för att få fullkomlig konstnärlig frihet och designa allt som vi ville. Samtidigt är mamma så sjukt driftig, så det lönar sig knappt att ligga på något större skivbolag. Då ska man förvänta sig att de jobbar lika mycket med oss som mamma gjort, säger Iris Bergcrantz som själv sköter en del av skivbolagsjobbet för sina egna släpp.
I januari kommer Åkervindas ”Förgänglighet” ut på vinyl och samtidigt håller Iris Bergcrantz på att spela in sin andra soloskiva. Nästa år blir det även ett samarbete mellan Åkervinda och den stora brittiska vokalgruppen The Swingles och tillsammans ska de göra en konsert i London.
Den 7 februari är det dags för Grammisgalan i Stockholm.
Håll koll på Malmös musikliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen