Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Mer pengar per patient stärker skånska vårdcentraler

Nästa år höjs ersättning per patient till vårdcentralerna och andra mottagningar inom vårdvalet. För ekonomiskt pressade vårdcentraler kan det innebära möjlighet att anställa fler läkare, psykologer eller kuratorer.

Det nya borgerliga styret har utlovat en satsning på primärvården på 371 miljoner kronor under 2019. Höjningen av den så kallade vårdpengen kommer att kosta 355 miljoner.
I Skåne finns över 130 vårdcentraler, varav ungefär en tredjedel drivs i privat regi. Vårdpengen är den ersättning som följer med patienten när hen väljer någon mottagning som ingår i vårdvalet.Bild: Bertil Ericson / TT
För primärvården har ekonomin länge varit pressad, framförallt för offentligt drivna vårdcentraler i Malmö-Lund-området. Men även en del privata vårdcentraler har haft problem.
Förra året krävde 573 läkare i det så kallade Läkaruppropet mer resurser till den skånska primärvården. Fredrik Modig, som då arbetade på offentligt drivna vårdcentralen Måsen i Lund, var en av initiativtagarna.
Han tycker att det låter utmärkt att vårdcentralernas ekonomi nu stärks upp med en rejält höjd vårdpeng.
– Då kanske de som gått back eller precis jämnt upp kan anställa mer personal, exempelvis inom psykiatri. Jag har hört om många vårdcentraler som velat göra det, men inte haft råd, säger Fredrik Modig, som idag finns på privata Capio i Helsingborg.
Hans erfarenhet de senaste åren är att vårdcentralerna får ta emot fler och fler uppgifter från sjukhusen.
– Det som är viktigt nu är att politikerna inte genast ställer en massa nya krav. Utan att vårdcentralerna får landa i att de har lite mer pengar, och sedan tar tag i tillgänglighet och satsningar som passar just deras patienter.
Och det kan vara helt olika saker för olika vårdcentraler, påpekar Fredrik Modig: tolk i väntrummet där det kommer många med invandrarbakgrund, en hembesöksbil i landsbygdsområden med många äldre patienter, något annat där det bor många barnfamiljer.
Hälso-och sjukvårdsnämnden beslutade under fredagens sammanträde att vårdpengen höjs med nio procent till offentliga och privata mottagningar som ingår i Region Skånes vårdval, alltså vårdcentraler, mödra- och barnavårdscentraler, tandvård, psykoterapi, ögon- och hudsjukvård.
– Det är en markant höjning av vårdpengen, tidigare år har den höjts med två-tre procent, säger regionrådet Gilbert Tribo (L), tillträdande ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Merparten av nästa års primärvårdssatsning går direkt ut till vårdcentralerna. De miljoner som återstår ska användas senare till fler ST-tjänster och samordning kring vilken vård som kanske ska flyttas ut från sjukhusen.
Nämnden beslutade samtidigt att utreda ett kostnadstak för tre av vårdvalen: grå starr, hud- och ögonsjukvård. Det har länge varit ett önskemål från S, eftersom kostnaden för den vården dragit iväg kraftigt.
Gå till toppen