Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Demonstrationer mot budgeten: "Förödande"

V-ledaren Jonas Sjöstedt, flera andra politiker och flera organisationer manifesterade på söndagen sitt missnöje med den budget som har klubbats i riksdagen. – Vi har fått en katastrofbudget, men vi ska inte ha en katastrofregering, sade Jonas Sjöstedt.

Flera partier och organisationer uttryckte sitt missnöje med den budget som har beslutats i riksdagen.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Trots den blöta snö som fallit samlades hundratals demonstranter på Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm för att protestera mot Moderaternas och Kristdemokraternas budget som antogs av riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna.
Jonas Sjöstedt betonade i sitt tal vikten av att fortsätta kämpa för frågor som klimat och jämställdhet som han anser att M och KD ger vika för i budgeten.
– Vi vill inte vara världsbäst på vapenexport, vi vill vara världsbäst på klimatpolitik och jämställdhet, sade han.
På plats fanns även kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).
– Den budget som röstades igenom är förödande för klimatet, sade hon.
– Klimatförnekelse, rasism och populism går hand i hand. Vi har fortfarande chansen att stå upp och stå emot.
Bland demonstranterna fanns Agnes Lansrot.
– Jag är här för att visa mitt missnöje mot budgeten. Det är en tillbakagång på olika plan vad gäller klimatet och välfärden och den gynnar bara de rika, säger hon.
– Budgeten visar tydligt att man inte bryr sig om vanliga människor. Den visar tydligt var de står och vilka de bryr sig om, säger Anna Johansson, som också deltog i demonstrationen.
Niklas Andersson är en annan demonstrant som säger sig framför allt vara missnöjd med kultur- och klimatfrågor i den beslutade budgeten.
– Jag är här för att visa mitt missnöje med budgeten, säger han.
– Flygskatten kanske inte är den bästa, men något måste göras.
Liknande demonstrationer hölls under dagen i Lund och Visby, och på onsdag i Göteborg, Umeå och Örebro.
Gå till toppen