Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fenixflamman får unga att lyfta

Här kan blyga bli kungar och människor som aldrig annars pratat med varandra bli vänner för livet. Fenixflamman är så mycket mer än en rollspelsförening.

I källaren till Kyrkans hus har Fenixflamman sitt näste. Felix Illi, Ami Hall, David Larsson, Sebastian Wahlberg och Hannes Kimay (syns inte på bild) vid bordet.Bild: Elin Wrethov
Församlingspedagogen Ami Hall är rakt på sak.
– Det finns ingen som inte dött i dessa lokaler.
Inte rent fysiskt då, utan i rollen som viking, vampyr, detektiv, eller någon påhittad historisk person.
Fenixflamman är Höllvikens församlings rollspelsförening. I källaren till Kyrkans hus har de sitt näste. En helg i månaden träffas de för att under ett dygn spela ihop.
– Det brukar börja med att alla går och köper godis. Sedan har vi lite improvisationslekar så att vi värmer upp fantasin, säger Ami Hall.
Fenixflamman började som en konfirmationsgrupp. Ami Hall hade med sig idén från en tidigare församling hon arbetat i. Drygt en handfull ungdomar var med i den första gruppen.
Men det visade sig att många ville fortsätta efter konfirmationen. Verksamheten växte och en förening bildades. I år firar Fenixflamman tio år. Många fortsätter komma varje månad fastän de blivit vuxna och flyttat från Höllviken.
– Jag tror att många känner väldigt stor kärlek till Fenixflamman. Man vill engagera sig för man vill att föreningen ska leva vidare, säger Ami Hall.
För Fenixflamman handlar om mer än rollspel. När medlemmarna beskriver vad föreningen betytt för dem blir det stora ord.
– Det är som ett "före" och "efter" i mitt liv. Jag gick från att vara tillbakadragen, osäker och överhuvudtaget ganska argsint till att älska att få ta plats, träffa nya vänner och tala inför folk. Det var en plats där jag kunde uttrycka all min kreativitet, där jag kunde prata om allt jag var intresserad av och där jag kände att jag bara kunde vara mig själv och komma ut ur mitt taggiga skal, säger Sigrid Nikka som trots att hon i dag studerar i Lund försöker delta så ofta hon kan.
David Larsson var en av dem hittade gruppen genom konfirmationen.
– Jag hade spelat lite rollspel innan men inte riktigt fattat grejen, men den här lät roligare än de andra konfirmandgrupperna. Jag tror inte att jag tagit ett bättre beslut någonsin. De vänner, den gemenskapen jag fått här...
I bordsrollspel får spelarna varsin fiktiv rollperson att leva sig in i och genomföra uppdrag som.
– Man upplever äventyr ihop. Man får testa gränser. Om man är en tyst person kan man ändå bli kung och ta plats. Det kan få personer att växa, säger Ami Hall.
– Det är roligt att se konfirmanderna genomgå den utvecklingen. Jag tror också att vi som är med får respekt för varandra. Vissa av oss hade inte pratat med varandra annars, säger Sebastian Wahlberg.
Medlemmarna är mellan 14 år till 30 plus. Fenixflamman tar fortfarande emot konfirmander och har särskilda konfirmandrollspel. De som vill kan sedan bli fortsätta i föreningen. Även om de flesta medlemmarna är troende finns inga krav på att man måste vara det.
– Vi leker aldrig att vi är kristna, för det är allvar för oss. Vi leker att vi är asatroende för det tycker vi är roligt, säger Ami.
Förutom månadshelgerna träffas de som kan för lite spontanhäng på tisdagskvällarna. Är de är tillräckligt många blir det spel.
– Ibland blir det syjunta i stället, när vi syr kläder, eller hantverkar, säger Ami Hall.
För Fenixflammans medlemmar åker också regelbundet i väg och deltar i olika lajv. Ibland arrangerar de egna.
Till tioårsjubileet gjorde de en sammanställning av allt de skapat under åren, sammanlagt 22 rollspel som de skrivit själva och 16 lajv som de arrangerat.
Gå till toppen