Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Julen räddas med folkmusik och kör

Alexander Agrell hör albumet "Folkjul II".

Ulrika Bodén är med och sätter julfärg på albumet.Bild: Leif Wikberg.

Gunnar Idenstam m fl

JUL. Folkjul II – A Swedish folk Christmas.

Julen är tiden för återanvändning, av allt från sånger och allsköns traditioner till recept på skinkspadsglögg. Så jag kan utan fruktan återanvända min egen standardönskan: Bär in en folkmusikspetsad kör och helgen är räddad.
En pålitlig räddningsnisse är Mr Folkjul, organisten och arrangören Gunnar Idenstam. Han i sin tur återanvänder S:t Jakobs kammarkör och dess dirigent Gary Graden. Nya under granen är nu sångerskan och flöjtisten Ulrika Bodén och violinisten Sandra Marteleur.
Polskor och hallingar blandas med ”In dulci jubilo” och ”Var hälsad, sköna morgonstund”. Kyrkorgeln, elitkören, den elastiska fiolen och Ulrika Bodéns klara röst skapar variation och dynamik albumet igenom, genom att bilda olika konstellationer. Resultatet är nyanserat, musikantiskt, omväxlande kraftfullt och romantiskt och genuint juligt.
Här finns också flera Staffansvisor. I ”Tiggarvisa från Malung” hamrar kören in ”Staffan var en stalledräng” så ofta och intensivt att ingen med självaktning längre kan hävda att han skulle ha varit en revisorssuppleant.
Gå till toppen