Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Med näsa för ost

Efter en lång karriär i ostbranschen vet Kent Jönsson hur en god ost ska smaka. Numera sitter i juryn till World Cheese Awards.

Det stora importföretaget är sålt men Kent Jönsson säljer fortfarande ost. 600 kilo grottlagrad gruyere-ost från Schweiz har just anlänt till gårdsbutiken i Räng.Bild: Elin Wrethov
Han är känd som Osta-Kent eller Ostis. Kärt barn har många namn brukar det ju heta. Kent Jönsson har under åren även lystrat till smeknamnen Badis, Rökis och Masola. Men det är de två första som fortfarande är aktuella. Ost är en del en del av Kent Jönssons liv sedan 42 år.
– Vi har precis fått in 600 kilo grottlagrad gruyere-ost och 200 kilo Rednose, som är en vinlagrad variant med rödblå yta, från en familjeägd grotta utanför Bern, berättar Kent när vi slår oss ner vid köksbordet på Solsäter gård i Räng. Gårdsbutiken som ligger intill drivs av dottern Lisbeth Jönsson.
Att Kent skulle bli ostkännare var något av en högoddsare när han som ung inledde en karriär som badvaktmästare och sedan badmästare och massör på Simhallsbadet i Malmö. Under en månad gick han en dykarutbildning för badhusets räkning och fick då förfrågan från Malmö brandkår om inte ville börja hos dem.
– Man måste ta de chanser som dyker upp i livet.
Och det har Kent gjort. Under 19 år arbetade han som professionell brandman. För kollegorna förblev han Badis. Samtidigt jobbade han hos Malmö IF, nuvarande Redhawks. Under smeknamnet Masola tog han hand om idrottsskador och blev lagets första stadigvarande massör.
Men det räckte inte. När en vän frågade om Kent ville hjälpa honom att sälja fisk sa han snabbt ja. Rökdykaren blev i fiskarkretsar kallad Rökis.
Fiskförsäljningen utökades till försäljning av danska småkakor och så småningom ost. Kent körde runt och levererade danska hårdostar till butikerna. Det slutade med att han startade eget och började importera franska ostar på egen hand. Ostis var född.
– Jag var först med att importera ett kilos brie-ostar, det fanns inte i svenska butiker tidigare, bara de stora tårtorna. Butikerna fick slänga många öppnade ostar. Jag satsade på småskaligt men med kvalitet.
Trots småskaliga ambitioner växte företaget. Det första lagret som Kent inrättat i funkishuset i Räng där familjen då bodde räckte inte och han fick öppna ett lager i Malmö. Mellan 1982 och 1985 drev han ostbutiken "Solsäters ostkällare" på Friisgatan.
Ostbricka började bli en populär företeelse på svenska dessertbord under den tiden. Kent introducerade en ostnyhet i landet – cambozolan, det vill säga den tyska ost som är en hybrid av vit- och blåmögelost.
– Cambozolan fick raketfart. Jag var den som sålde mest cambozola per capita i världen under fem-sex år.
Men det är inte den enda osttrend där Kent haft ett finger med i spelet. Han berättar om en matmässa i Stadshuset i Stockholm på 1980-talet där kexen plötsligt tog slut.
– Men det fanns pepparkakor och jag tänkte – varför inte testa? Där fanns inte en jäkel där som smakat pepparkaka och blåmögelost tidigare och alla sa wow, det fungerar ju. Mig veterligen var det ingen som serverat det tidigare.
Så småningom hoppade Kent av jobbet på både brandkåren och MIF för att koncentrera sig på ostförsäljningen. Han hade vid det laget byggt upp en stor ostimport med flera anställda.
Idag är han 74 år och har sålt företaget. Men ost är fortfarande en stor del av livet. Kent sköter ostinköpen till gårdsbutiken och sedan 2012 sitter han juryn för World Cheese Awards som korar världens bästa ostar.
– Varje år är det 3000 ostar som ska bedömas. Jurymedlemmarna kommer från hela världen. Vi går runt i vita rockar med protokoll och provsmakar. Vi vet inte vem som gjort vilken ost. Det går åt mycket vatten och brödbitar. Men det är kul att vara med.
Nästa år arrangeras tävlingen i Bologna.
Kent Jönsson har planer för framtiden i Räng också - han vill arrangera någon form av återkommande matmarknad på Solsäter gård, med fokus på ostar, hantverk och konst.
– Man ska hålla i gång med saker man kan, säger han.
Gå till toppen