Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Prischock för att laga tänder hos Folktandvården

Priset för en vanlig tandundersökning höjs med 165 kronor, en tandutdragning blir 320 kronor dyrare. Taxorna för tolv vanliga behandlingar höjs rejält i Folktandvården nästa år.

Det nya alliansstyrets budget innebar att Folktandvården hade behövt höja taxorna med 15 miljoner kronor för att nå avkastningskraven.
Men styrelsen för Folktandvården AB, som är ett regionägt bolag, beslutade i förra veckan att höja taxor så att intäktsökningen blir ungefär 50 miljoner kronor.
– Det är för att skapa långsiktig ekonomisk hållbarhet, en buffert för investeringar och inköp av ny teknik. Ett bolag som omsätter en miljard kronor kan inte ha nollresultat, kommenterar Dolores Öhman (MP), som är styrelseordförande i Folktandvården.
Hon ville istället hålla fram att priserna höjs bara på en liten del av de över 170 behandlingar som Folktandvården erbjuder, och att prishöjningen i genomsnitt blir tjugo procent.
Dolores Öhman (MP) är styrelseordförande i Folktandvården AB, vars styrelse förra veckan beslutade om stora taxehöjningar.Bild: Sandra Henningsson
Men för de tolv åtgärder som nu blir dyrare blir det kraftiga höjningar. Den lägsta höjningen ligger på 60 kronor, enkel behandling av tandlossning, allra mest fördyras komplicerade tandutdragningar som blir 530 kronor dyrare.
Taxorna i den skånska Folktandvården har tidigare legat nära de nationella riktlinjer som utfärdas av TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket). Nu hamnar många taxor över den så kallade referensprislistan.
Regionrådet Henrik Fritzon (S), som under den förra mandatperioden drivit på för billigare tandvård är upprörd över de höjningar som nu drabbar skåningarna. I det budgetförslag som S lade fram för 2019 avsattes 15 miljoner för att sänka avkastningskravet på Folktandvården.
– Nu gör Folktandvården istället en mycket högre höjning än man behöver, säger Fritzon.
– Vi är oerhört kritiska till detta och bekymrade över ökande klassklyftor, att folk kan komma att avstå från tandvård för att de inte har råd.
Miljöpartiet har under tiden de styrde tillsammans med S också varit med på att hålla nere tandtaxor och avkastningskrav.
Men Dolores Öhman kallar nu styrelsens beslut ”ansvarsfullt”, och motiverar det med att Folktandvården har ett brett ansvar för skåningarnas munhälsa, och måste kunna rekrytera, behålla och vidareutbilda personal. Det är ont om både tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister.
– Utifrån behoven, ökade kostnader och att vi måste klara personalförsörjningen så behövdes ett ökat ekonomiskt utrymme, säger hon. Vi tog det beslutet om prisökningarna i styrelsen för bolagets, personalens och skåningarnas bästa, säger hon.
Gå till toppen