Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Som jag brukar säga, kvinnan är första könet”

Tigern Ranelid vill ha med sengångaren Lugn i revolutionen.

Sengångaren Lugn satt och kurade i sitt bås. En försiktig knackning fick henne att plira upp mot Herr Espmark. Han skrapade med högra framhoven i golvet och meddelade:
– Fru Danius bad mig hämta dig. Ta tag i min man så sätter jag upp dig på min rygg – så att vi kommer dit idag.
På vägen funderade Lugn på vad de de Tre Vise Hennen hade i kikaren. De hade tidigare varit arbetshästar på gården, men sedan rymde de med en cirkus som passerade och den senaste tiden hade de försörjt sig som cirkushästar. De hade blivit smått berömda på kuppen.
Espmark satte ner Lugn framför Fru Danius och Herrarna Englund och Ranelid som hade dragit sig tillbaka till en avskild del av gården.
Fru Danius tog till orda:
– Vi är tillbaka för att leda en revolution. Tigern Ranelid är vår förtrogne, och han kom före oss för att rekognoscera och infiltrera. Och han vill ha med dig, Lugn. Eller hur, Ranelid?
– Som jag brukar säga, kvinnan är första könet och du har länge varit alltför marginaliserad här på gården. Olyckligt nog har du betraktats som en särling, medan du är en av de skarpaste hjärnorna. Nu är det dags för dig att komma ut ur din dvala.
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen