Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det var Gittan som hälsade på, bara”

Fru Danius visar fler sidor av sig själv.

De sju buden hade spelat ut sin roll. Fru Danius stod uppflugen på en stege med målarburk och pensel i högsta hugg. Hon hade redan målat över hela väggen med svart färg – nu skulle de nya buden upp.
Hon valde färgerna chockrosa och orange – det var hennes favoriter för tillfället – och skrev:
De sju nya buden
Sedan hejdade hon sig och sänkte penseln. Och så kom de mest besynnerliga ljud ur hennes mun.
Hon höjde penseln igen, strök över och började på nytt:
FRIHET & RÄTTVISA
Sedan klättrade hon ner på marken och lät sådär konstigt igen.
Det är fullt möjligt att herrarna Espmark och Engdahl hade små blänk av tårar i sina ögon. Bredvid dem stod tigern Ranelid med ett nöjt leende. Och bredvid honom sengångaren Lugn med yrvaken uppsyn.
– Neu ärr de vei somm e gården. Tillsammans e vei starrka, sa Danius på sitt märkliga vis och kände att en förklaring var på sin plats.
– Det var Gittan som hälsade på, bara. Hon bor i mig och hjälper mig ibland. Hennes dialekt är speciell. Men häng inte upp er på det – det viktiga är att vi nu har en ny ledning. Jag är stolt över att vara tillbaka och nu ska vi tillsammans hjälpas åt att få bort dem som förgiftat tillvaron på gården.
Bild: Fredrik Sandberg/TT
Gå till toppen