Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skör vapenvila i jemenitisk hamnstad

Det har sett skakigt ut för den nyligen införda vapenvilan i al-Hudaydah i Jemen. Båda sidor i kriget skyller varandra för att ha brutit den.

Ett fraktfartyg i hamnen i al-Hudaydah. Arkivbild.Bild: Hani Mohammed/AP/TT
I förra veckan ingick regeringen och Huthirebellerna en uppgörelse om ett eldupphör i den viktiga hamnstaden, och vapenvilan trädde i kraft på tisdagen.
Men redan sent på tisdagskvällen berättade invånare att det pågått stridigheter under nära en timme i östra och södra delarna av staden, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Den saudiskledda alliansen, som stridit tillsammans med regeringen sedan 2015, skyller på rebellerna.
– Vid totalt 21 tillfällen har det begåtts överträdelser sedan ett eldupphör började gälla, säger en källa inom alliansen till nyhetsbyrån AFP, och fortsätter:
– Om FN drar ut på det här, och väntar för länge med att agera kommer det här tillfället att gå förlorat.
Medier lojala med rebellerna uppger att regeringsstyrkor bombat flera platser i och omkring hamnstaden.
Den saudiskledda alliansen har inte medgett det, men bekräftar att en flygräd har genomförts i rebellhållna Sanaa. Huvudstaden ligger dock en bit in i landet och omfattas inte av uppgörelsen.
En FN-källa säger till AFP att vapenvilan fortfarande följs, bortsett från rapporter om mindre sammandrabbningar.
Invånarna i al-Hudaydah sätter sitt hopp till uppgörelsen mellan parterna, som slöts vid samtal i Sverige i förra veckan.
– Vi hoppas att avtalet om eldupphör håller och att det här kriget tar slut för folket i Jemen har haft nog av det här galna kriget, säger Amine Awad till AFP.
FN har kallat till ett första möte med Huthirebellerna och den saudiskstödda regeringen sedan samtalen i Sverige. De stridande parterna ska via videolänk diskutera tillbakadragande av trupper från al-Hudaydah. Mötet är det första för den kommitté, med tre personer från varje sida i konflikten, som ska övervaka att uppgörelsen följs.
Fakta

Jemen

Jemen, på Arabiska halvöns spets, är till ytan något större än Sverige. Landet har en uppskattad befolkningsmängd på drygt 28 miljoner invånare, och är ett av de fattigaste länderna i Mellanöstern.

Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av 2011 lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.

Huthirebellerna kände sig diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.

I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har situationen för civilbefolkningen förvärrats drastiskt. Mat och mediciner saknas och FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Källa: Landguiden med flera

Gå till toppen