Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Föräldraprotest när Näsets Läkargrupp stänger BVC i Skanör

Näsets Läkargrupp stänger ner barnavårdscentralerna i Skanör och Höllviken efter årsskiftet när verksamheterna flyttar till nya Familjecentralen vid Toppengallerian. Beslutet har väckt starka reaktioner.
– Det är så tråkigt att all service försvinner från Skanör, säger Anna Jörback-Landin, som tillsammans med andra föräldrar har startat en namninsamling.

"Det är lättare att gå och gnälla än att göra något. Därför vill vi tala om vad vi känner". Skanörsmammorna Ebba Hjertstedt, Anna Jörback-Landin, Emma Nilsson och Pernilla Bengtsson har startat en namninsamling mot beslutet att stänga barnavårdscentralen i Skanör.
På torsdagen hade namninsamlingen kommit upp i 140 underskrifter. Initiativtagarna är fem mammor som ingår i samma föräldragrupp. De menar att de blivit informerade om flytten, men egentligen inte tillfrågade om vad de tycker om beslutet.
– Som förstagångsföderska är det så mycket. Vi vill ha kvar tryggheten att man bara kan ta vagnen och gå ner till BVC. Vår sköterska är en stor trygghet, man ringer och hon lyckas alltid hitta en tid, säger Anna Jörback-Landin.
Sydsvenskan har tidigare berättat om den nya Familjecentralen i Höllviken, som förutom BVC även innebär att barnmorska/mödravård, öppen förskola och socionomer från kommunens familjeteam samlas under samma tak.
Tvillingmamman Sandra Abrahamsson menar att förflyttningen till Höllviken är en svårighet i sig.
– Att åka bil är ett projekt med två bebisar, både psykiskt och fysiskt, säger hon.
Mammorna är också rädda att gemenskapen i föräldragrupper med barn som växer upp i samma område går förlorad när verksamheten flyttar till annan ort.
– Vi känner oss uppgivna för att vi inte fått möjlighet att påverka. Att kommunen och Näsets Läkargrupp prioriterar Familjecentralen framför lokala BVC, säger Anna Jörback-Landin.
Inom kort ska namninsamlingen presenteras för ledningen i Näsets Läkargrupp. Där lägger föräldrarna också fram förslaget att man behåller en BVC-filial i Skanör som har öppet någon dag i veckan.
Kerstin Romberg, verksamhetschef på Näsets Läkargrupp, menar att beslutet att starta den nya Familjecentralen är kommunens initiativ.
– Ledningen har haft diskussioner för och emot flytten. I slutändan kom vi fram till att vi inte vill undanhålla föräldrarna i Skanör merservicen och utbudet som Familjecentralen innebär. Informationen har gått ut till föräldrarna under hösten, säger hon.
I nuläget har Näsets Läkargrupp fyra BVC-sköterskor, en i Skanör och tre i Höllviken. Ingen jobbar heltid. Kerstin Romberg menar att flytten också blir ett lyft för de anställda med utökade möjligheter till samarbete mellan kollegor och andra yrkesgrupper. Något som i slutändan också gynnar föräldrarna.
– Vår sköterska kommer dessutom att vara frikostig med hembesök till de nyfödda i Skanör för att underlätta så mycket som möjligt för dem.
Har ni övervägt förslaget att fortsätta ha öppet i Skanör någon dag i veckan?
– Jag tror inte det är realistiskt. Om sköterskan bara har en dag där nere kommer inte alla föräldrar att ha möjlighet att komma iallafall.
– Men det här är inte hugget i sten. Det är något vi får utvärdera framöver. Jag tar gärna ett möte med föräldrarna och lyssnar på deras synpunkter.
Den 14 januari får Näsets Läkargrupp tillgång till de nya lokalerna vid Toppengallerian.
Fakta

Så många barn berörs

Totalt har Näsets Läkargrupp 1371 listade barn i åldrarna 0-5 år i Skanör och Höllviken.

Andelen barn i ålderskategorin 0-1 år, som har täta kontakter med BVC, ligger på 175. Runt 45 av dem bor i Skanör.

Gå till toppen