Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Grunden för det nya röda styret i Malmö är att Liberalerna fått nio högavlönade politiska heltidstjänster.”

Inte ens inom områdena äldrevård och personlig assistans har Socialdemokraterna låtit Liberalerna få genomslag, skriver Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.

Idag ska Malmö kommunfullmäktige klubba stadens budget.Bild: Hussein El-alawi
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Om Liberalerna i Malmö vill få igenom sin politik bör de rösta på Moderaternas och Centerpartiets budget vid kommunfullmäktiges sammanträde idag.
Tillsammans utlovade våra tre partier ett maktskifte.
Inför valet 2018 var alliansen i Malmö mer enad än någonsin. Med ett gemensamt valmanifest som grund gick vi för första gången någonsin till val med en alliansbudget. Väljarna sade sitt och de rödgröna förlorade den politiska majoriteten. Men maktskiftet förverkligades inte eftersom Centern och Liberalerna valde att släppa fram Socialdemokraterna.
Därefter svek Liberalerna alliansväljarna till förmån för ett samarbete med Socialdemokraterna. Det skedde dessutom utan några förhandlingar om politikens innehåll. Grunden för det nya röda styret är istället att Liberalerna fick nio högavlönade politiska heltidstjänster.
Nu får Malmöborna återigen leva med en traditionell socialdemokratisk budget. Trots att de ingår i stadens styre är Liberalerna överkörda.
Inom alliansen var vi överens om att Malmö behöver en rejäl satsning på skolan. Det är genom utbildning vi kan ge barn från Malmös alla delar rättvisa chanser i livet. Malmö är idag en delad stad där förutsättningarna är helt olika beroende på var man bor. På vissa skolor lämnar mer än hälften av eleverna nionde klass utan behörighet att fortsätta till gymnasiet. Det är ur det utanförskapet som hopplöshet biter sig fast och grogrunden för kriminalitet skapas. Ska Malmö kunna bli en stad som håller ihop måste skolan fungera. Därför satsar Moderaterna och Centerpartiet 120 miljoner kronor på grundskolan. Alla Malmös barn ska få en bra chans i livet. Därför behövs det resurser för att hjälpa dem i behov av särskilt stöd, en bra sommarskola för dem som har hamnat efter och lärarassistenter så att lärarna får mer tid till undervisning.
I Socialdemokraternas och Liberalernas budget får Malmös grundskolor nästan 110 miljoner kronor mindre än i Moderaternas och Centerns budget. Det är ett svek mot alla Malmös unga. Socialdemokraterna borde kunna acceptera en rejäl satsning när de inleder samarbete med Liberalerna, ett parti som historiskt sett haft skolan som profilfråga. Socialdemokraterna vill inte se de allvarliga samhällsproblem som följer av att skolan misslyckas.
Malmö är en stad byggd på arbete och gemenskap. Under årtionden var Malmö staden dit människor flyttade för att arbeta och skapa sig en bättre framtid. Malmö, med sin närhet till Köpenhamn och kontinenten, har alla förutsättningar att bli ett myllrande nav för arbete, utveckling och framtidshopp. Men efter en lång tid av socialdemokratisk reformtrötthet präglas staden av splittring, utanförskap och otrygghet. En gång var fabriksvisslor de ljud som omgärdade staden, idag är det snarare skjutningar och sprängdåd. Tryggheten måste återupprättas.
I Moderaternas och Centerpartiets budget, som även Liberalerna tog i hand på innan de lämnade samarbetet, finansierar vi en satsning på 100 kommunala ordningsvakter som ska arbeta med att stärka tryggheten på Malmös gator och avlasta polisen i deras viktiga arbete. I det nya styrets budget har finansieringen strukits och frågan begravts i en utredning.
Inte ens inom områdena äldrevård och personlig assistans har Socialdemokraterna låtit Liberalerna få genomslag i budgeten. Nu innehåller den betydligt mindre till både äldrevården och personlig assistens än Moderaternas och Centerpartiets budget. Det sker trots att äldrevården i Malmö av SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, rankas som en av Sveriges sämsta och den rödgröna regeringen har vältrat över enorma kostnader för personlig assistens på kommunerna.
Moderaternas besked till väljarna är tydligt. Vi håller vad vi har lovat. Vi kommer alltid att prioritera välfärdssatsningar, trygghet och arbete framför svällande bidragssystem. Vi uppmanar därför Liberalernas ledamöter i kommunfullmäktige: Rösta på Moderaternas och Centerpartiets gemensamma budget. Vi tog i hand med er på den och den innehåller fortfarande all politik ni tog fram tillsammans med oss. Vi har inte ändrat ett enda ord i den budget vi tillsammans kom överens om.

Torbjörn Tegnhammar

Torbjörn Tegnhammar (M) är oppositionsråd i Malmö.
Gå till toppen