Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Privat S-politiker ber domstol stoppa folkomröstning

S-politikern Göran Malmberg överklagar fullmäktiges beslut om en folkomröstning i fängelsefrågan.
– Jag agerar som privatperson, säger han själv.

Göran Malmberg (S) SvedalaBild: Mats Amnell
Det var i början december som kommunfullmäktige beslöt att folkomröstningen ska hållas den 26 maj, eller tidigare i samband med ett eventuellt nyval till riksdagen.
Läs mer: Svedala får rösta om fängelse
Men nu har Göran Malmberg skrivit till förvaltningsrätten och överklagat beslutet med förhoppningen att domstolen stoppar omröstningen.
Han menar att det inte går att rösta om frågan eftersom fängelset är tänkt att byggas på privat mark av Kriminalvården. Därmed skulle kommunen inte ha med saken att göra.
Göran Malmberg är socialdemokratisk ersättare i kommunfullmäktige och var förra mandatperioden i ersättare i socialnämnden och ledamot i valnämnden för sitt parti.
– Jag har informerat mitt parti och gör det här som privatperson. En del kanske blir sura och andra glada. Men jag vill att min hemkommun följer lagen, säger Göran Malmberg och fortsätter:
– Det här är en fråga som kommunen inte äger. Det hade kanske varit befogat med en folkomröstning om kommunen ägde och skulle sälja mark till Kriminalvården.
Men kommunen har väl möjlighet att påverka eller stoppa olika projekt i samband med bygglov och upprättande av detaljplaner?
– Ja, men det är en senare fråga som blir aktuell först om och när Kriminalvården har köpt mark och skickar in ritningar och begär tillstånd. Först då äger kommunen frågan.
Tror du att du lyckas stoppa omröstningen?
– Jag hoppas det. Jag har kollat med jurister som är duktiga på kommunallagen. Hälften är på min sida och hälften är osäkra på hur lagen ska tolkas i det här fallet.
Hur skulle du själv rösta i en folkomröstning?
– Jag röstar ja. Vi kan inte få en bättre anläggning sett till säkra arbetstillfällen. Företag kan gå i konkurs eller dra ned på verksamheten. Men ett fängelse blir kvar i säkert hundra år, säger Göran Malmberg.
Fakta

Detta har hänt

Frågan om folkomröstning har aktualiserats sedan motståndare samlat in samlat in cirka 2 300 namnunderskrifter från kommuninvånare. Cirka 1 600 underskrifter, eller tio procent av de röstberättigade, krävdes för att väcka frågan om folkomröstning i fullmäktige.

Gå till toppen