Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Slog larm om gruppvåldtäkt – ställs inför rätta för att ha ljugit

En kvinna i 45-årsåldern larmade polis om att hon blivit överfallen och gruppvåldtagen av ett flertal främmande män i Malmö. Det ledde till en massiv polisinsats. Nu åtalas kvinnan för att ha ljugit.

– Det är främst övervakningsfilmerna som visade att det inte stämde, säger kammaråklagare Cindy Costéus om hur polisen kom fram till att kvinnans larm inte stämde.Bild: Patrick Persson
Polisen fick larmet natten mot den 29 december ifjol. Kvinnan ringde 112 om att hon blivit överfallen på Högaholm.
Läs också Försvarsadvokaten: ”Den här situationen är väldigt, väldigt ovanlig”
Detta var den fjärde anmälan under några veckors tid om att män i grupp gav sig på ensamma kvinnor på Malmös gator och förgrep sig på dem.
Larmen fick enorm uppmärksamhet. Det anordnades manifestationer och nattvandringar, samtidigt som enskilda poliser avrådde kvinnor för att röra sig ensamma ute i Malmönatten.
Polisen satsade stora resurser på att utreda de misstänkta brotten. I Högaholmsfallet ledde larmet till ett batteri av åtgärder. En patrull ryckte genast ut och mötte kvinnan, som blev undersökt för att säkra bevis.
Den misstänkta brottsplatsen spärrades av och finkammades av specialutbildade tekniker på DNA och andra tänkbara spår efter gärningsmännen. Det knackades dörr, och hölls ett stort antal förhör.
Polisen hämtade in övervakningsfilm från närområdet – och loggar över hur taggar använts för att ta sig in i närliggande fastigheter. Med mera.
Men i det aktuella fallet hittade man inget som styrkte kvinnans uppgifter – tvärtom pekade bevisen i motsatt riktning.
– Det är främst övervakningsfilmerna som visade att det inte stämde. Man tömde kameror som bland annat skulle visa hur hon rörde sig ute. Men hon har själv inte varit på de platser hon angett vid de specifika tiderna, säger kammaråklagare Cindy Costéus.
Efter sju veckors utredning konfronterade utredarna till slut kvinnan i förhör. Då medgav hon att hennes uppgifter om den aktuella natten inte stämde.
Ett drygt år efter händelsen ställs kvinnan i 45-årsåldern inför rätta. Cindy Costéus menar att kvinnans larm ska ses i sammanhanget det skedde i.
– Det gör det allvarligare, att polisen drog på stort eftersom det förekommit många överfallsvåldtäkter under den här perioden. Det blev väldigt uppmärksammat i media och människor väldigt ängsliga. Det har fått konsekvenser givetvis, säger hon.
Kvinnan i 45-årsåldern var först misstänkt för falskt larm – men Cindy Costéus valde till slut att åtala för det lindrigare brottet missbruk av larmanordning.
– Skillnaden ligger främst i att falsk larm innefattar att man lämnar oriktiga uppgifter att det föreligger fara för människors liv eller hälsa. Jag anser inte att det skett i det här fallet.
Om kvinnan döms riskerar hon max sex månaders fängelse.
Enligt Cindy Costéus erkänner kvinnan omständigheterna men förnekar brott.
Hennes försvarare Ulrika Rogland har tidigare uppgett för Sydsvenskan att kvinnan blivit våldtagen vid ett tidigare tillfälle.
– Hon har blivit utsatt för våldtäkt tidigare, men inte vid detta tillfället. Men hon anmälde inte då. Istället anmälde hon nu. Det är så mycket jag kan säga, sade Ulrika Rogland till Sydsvenskan den 13 februari.
Sydsvenskan har sökt Ulrika Rogland utan framgång. Enligt Cindy Costéus pågår ingen förundersökning gällande den andra våldtäkten som kvinnan hävdar att hon utsatts för.
Vad gäller övriga tre misstänkta gruppvåldtäkter ifjol så har ingen av utredningar lett vidare till att någon misstänkt gärningsperson identifierats eller åtalats.
Två av utredningarna är nedlagda. I det ena fallet, på en lekplats på Sofielund natten mot den 16 december, har polisen inte hittat några bevis på att händelsen ens ägt rum.
Den andra händelsen skedde på Segevång natten mot den 11 november, också intill en lekplats. I detta fall utgår polisen från att ett sexbrott begåtts, men utredningsåtgärderna har inte lett någon vart.
Däremot pågår fortfarande utredning om en misstänkt överfallsvåldtäkt på Södervärn natten mot 15 november.
Gå till toppen