Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vattenfall gör mångmiljardsatsning på danska vindkraftsparker

Vattenfall har fattat beslut om att investera 17 miljarder kronor i två nya vindkraftsanläggningar, bland annat i den danska delen av Kriegers flak utanför Trelleborg.
Kriegers flak kommer att förstärka Danmarks elkapacitet med 604,8 megawatt, ungefär som ett av kärnkraftverken i Barsebäck.

Så här kan Vattenfalls vindkraftspark vid Kriegers park komma att se ut.Bild: Vattenfall
Kriegers flak är ett grunt havsområde i södra Östersjön, bara tre mil söder om Trelleborg, just där Sveriges, Danmarks och Tysklands territorialvattenområden gränsar till varandra.
På den tyska delen av Kriegers flak finns redan en stor vindkraftspark, men Vattenfall har sedan länge haft planer på att bygga ut den svenska och danska delen av området.
På den danska delen av Vattenfall sedan länge stått i startgroparna för en utbyggnad. I oktober 2017 plockade Vattenfall åter fram det svenska projektet på ritbordet efter att den tänkta vindkraftsparken legat i malpåse i flera år.
På torsdagsmorgonen kom beskedet att Vattenfalls ledning nu gett klartecken för en snar byggstart i den danska delen av området.
Kriegers Flak kommer att ha 72 turbiner på 8,4 megawatt vardera och en total kapacitet på 604,8 MW. Anläggningen planeras vara i full drift före slutet av 2021.
– Investeringen i Kriegers Flak ökar väsentligt Vattenfalls havsbaserade vindkraftskapacitet och är en hörnsten i vår ambition att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation. Vi är glada över att ha nått denna milstolpe. Den är ett viktigt steg i Danmarks övergång till förnybar produktion, säger Magnus Hall, vd för Vattenfall, i ett pressmeddelande.
Vattenfall står även inför en snar utbyggnad av Vesterhav Syd & Nord. Det är två vindkraftparker i Nordsjön utanför Danmarks västkust. De planeras att vara i full drift före utgången av 2020. Där väntar Vattenfall just nu på resultatet av ett överklagande.
Med en sammanlagd kapacitet på 949 MW, motsvarande cirka en miljon danska hushålls årliga elförbrukning, kommer Kriegers Flak och Vesterhav Syd & Nord att öka Vattenfalls totala havsbaserade vindkraftsproduktion med cirka 25 procent.
Det är ännu oklart när en utbyggnad av den svenska delen av Kriegers flak kan äga rum. Vattenfall har tidigare sagt att en byggstart där kan komma tidigast under våren 2022. Anläggningen kan i så fall tas i drift tidigast under hösten 2023.
En utbyggnad av den svenska delen av Kriegers flak skulle bli ett välkommet tillskott till det skånska elnätet, som inom bara några år kan komma att lida av svår effektbrist.
Gå till toppen