Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Heidi Avellan: Ett steg närmare en mittenregering.

Stefan Löfven och Ulf Kristersson inför valet.Bild: Anders Wiklund/TT
Stefan Löfven (S) sträcker ut en hand: ”Jag delar Centerns uppfattning om att vi behöver göra något åt arbetsrätten, arbetsmarknaden har förändrats rejält”, säger han i DN (21/12). Därmed ökar chanserna för en S + MP regering med stöd från L och C.
Av de två mest realistiska alternativen så står ju det andra – Ulf Kristerssons (M) allians-3-2-1 – i samma ruta som då den röstades ner, medan Löfven kan fortsätta att krympa avståndet mellan parterna. Når han ända fram är blockpolitiken historia, samtidigt som en S-regering bidrar till mer liberal politik, vilket C och L måste fortsätta kräva.
En alliansregering hade varit välkommen om den fått väljarnas bifall. Men nu skulle den bli beroende av nationalistiska SD, som tydligt talar om att stöd har ett pris och uttalat jobbar emot liberala värden. Därmed är mittenregeringen det minst dåliga alternativet för denna tidning som på ledarplats betecknas oberoende liberal.
Det här retar vissa läsare som menar att vi ska vara ”borgerliga” och förespråka en alliansregering, också till priset av SD-inflytande. Men oberoendet gäller alliansen; den liberala politiken avgör. Liberala reformer är angelägna – och det pris C och L kräver – och om S står bakom finns också chansen att förankra dem brett, så att missnöje som de franska gula västarnas kan undvikas.
Regeringsförhandlingarna fortsätter över helgerna och vi fortsätter att följa dem. Därmed vill jag önska er alla en riktigt god jul.
Gå till toppen