Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

FN röstar ja till Jemen-resolution

FN:s säkerhetsråd har enhälligt röstat genom en resolution om att observatörer ska få sättas in i det krigsdrabbade Jemen. – Det här är otroligt stark signal, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog.

FN:s säkerhetsråd röstar ja om oberoende observatörer i Jemen. Arkivbild.Bild: Eskinder Debebe/AP/TT
Omröstningen sköts upp flera gånger men blev av under fredagskvällen. Förhandlingarna uppges ha varit komplicerade. Resolutionen ställer sig bakom resultaten som uppnåddes under förhandlingarna i Sverige i förra veckan, där den främsta punkten innebar vapenvila i den viktiga hamnstaden al-Hudaydah.
– Det känns som en stor lättnad och det är ett jätteviktigt beslut. Sverige har alla skäl att känna sig nöjda med den här resolutionen som säkerhetsrådet enigt ställer sig bakom, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog strax efter att han kommit ut från omröstningen.
Säkerhetsrådet har inte antagit en resolution om Jemen på tre år och FN-ambassadören kallar den en "otroligt stark signal". Skoog säger att texten höjer ribban för de som vill bryta mot eldupphörsavtalet.
Vapenvilan har dock varit bräcklig och nya stridigheter har blossat upp där båda sidorna, Huthirebellerna och den saudiskstödda regeringen, skyllt på varandra.
FN har även ställt sig bakom en uppmaning om att parterna fortsatt ska förhandla i god anda med kompromissvilja för att komma överens i de många återstående frågor som rör Jemen. Hamnstaden al-Hudaydah är en nyckelpunkt för införsel av mat och mediciner till de miljoner som riskerar svält i det fattiga landet, men kriget rasar fortfarande i många andra delar av Jemen.
I och med att resolutionen antas av säkerhetsrådet, där Sverige ingår fram till årsskiftet, kommer också observatörer att i 30 dagar få börja övervaka vapenvilan. Den som leder processen blir en nederländsk pensionerad general vid namn Patrick Cammaert som har tidigare erfarenhet av fredsarbete för FN.
– Det är en stark markering mot den humanitära situationen. Det har varit en fruktansvärt kritisk situation, säger Olof Skoog.
Utrikesminister Margot Wallström (S) välkomnar framstegen i en skriftlig kommentar.
"Det är nu avgörande att det man enades om genomförs, i synnerhet att vapenvilan i hamnstaden al-Hudaydah upprätthålls. Ett tydligt internationellt stöd för detta är helt avgörande. En resolution som stödjer Stockholmsöverenskommelsen och som ger FN mandat att övervaka vapenvilan är ett viktigt steg", skriver hon och tillägger att Sverige står redo att delta i FN-närvaron i Jemen i en omfattning som står i proportion till FN:s behov och Sveriges kapacitet.
Även Röda Korset välkomnar resolutionen men framhäver att nu behövs säkerhetsgarantier för att komma fram med nödhjälp till så många som 22 miljoner människor, eller 80 procent av befolkningen.
Olof Skoog medger att förhandlingarna inte varit lätta, med Kuwait som en medlem i säkerhetsrådet och samtidigt en part i den saudiskledda koalitionen, samt Ryssland och USA som har sina intressen. Men för den sakens skull tycker han inte att texten blev urvattnad.
– Den har med allt det centrala, precis som vi ville.
I nästa år väntas ett nytt möte om situationen i Jemen i Kuwait.
– Jag tror att detta är en bra grund, i Stockholm hade vi ett genombrott, men eftersom det fortsatt finns stark misstro mellan parterna så är det viktigt att man upprätthåller trycket på dem, säger FN-ambassadören.
Gå till toppen