Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Språkrådet bör betänka möjligheten att ändra ordet feminism till anti-sexism

Hade det inte varit för detta specifika ord hade världens män gått man ur huse för att med all sin kraft, bekämpa mäns förhöjda risk att begå självmord, skriver Fredrik Höjing.Bild: Patrik Renmark
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Ordet feminism har sedan 1700-talets slut hindrat män från att engagera sig i genusrelaterade orättvisor. Hade det inte varit för att ordet feminism innehåller delar av ordet feminin som betyder att någon har egenskaper som tycks vara typiska för kvinnor, tror jag att män från alla samhällsklasser och länder, för längesen slutit upp för att få rätsida på mäns utsatthet i samhället.
Hade det inte varit för detta specifika ord hade världens män gått man ur huse för att med all sin kraft, bekämpa mäns förhöjda risk att begå självmord, deras överrepresentation i missbruk och att män i högre utsträckning riskerar att skadas av våld från andra män och förolyckas på arbetsplatser. Tänk att ett futtigt ord, så länge, har stått i vägen för en rörelse med sådan kolossal potential.
En me-too-rörelse som äntligen gör upp med mäns benägenhet att utsätta sig för risker såsom vid farlig bilkörning, extremsport eller macho-handlingar tänkta att imponera på andra män eller kvinnor, en kamprörelse som en gång för alla vill ge män tillgång till nära relationer och förmågan att vara nära och trösta sina egna barn.
Är det mäns respekt och intresse för språket som hindrar dem från att engagera sig? I så fall bör Språkrådet betänka möjligheten att ändra ordet feminism till anti-sexism, detta trots att ordet feminism har en lång och viktig historia där kvinnor är och har varit de som haft minst fri- och rättigheter samt än så länge varit de enda som engagerat sig i frågor rörande könsroller och kvinnors rättigheter.

Fredrik Höjing

Malmö
Gå till toppen