Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sista chansen för Svedala att slippa betala för giftläckage

Svedala vann första prövningen. Malmö airport den andra.
Nu blir det Högsta domstolen som slutligt avgör tvisten om kostnader för tidigare pfos-utsläpp från flygplatsen.

Sturup flygplats Malmö airport.Bild: Lars Brundin
Svedala kommun har överklagat den senaste domen i mark- och miljööverdomstolen. Nu har Högsta domstolen beslutat att ta upp ärendet genom att ge prövningstillstånd.
Tvisten rör följderna av ett mångårigt läckage av det giftiga ämnet pfos genom att skum från brandövningar via ett avlopp letts till kommunens reningsverk.
Skummet, som innehöll pfos, användes på flygplatsen från början av 80-talet och fram till 2008.
Tidigare lämnades slam från reningsverket till lantbrukare för att användas som gödning på åkrarna. Men föroreningarna gjorde att mark- och miljödomstolen förbjöd det. Istället fick slammet deponeras till en kostnad på 4,3 miljoner kronor.
Det är de utgifterna som kommunen har velat att Swedavia ska ersätta.
Den senaste domen innebar att Svedala inte får någon ersättning för läckaget. Istället skulle kommun få stå för kostnaden på 4,3 miljoner kronor för det förorenade slammet och betala Swedavias rättegångskostnader på drygt 1,1 miljoner kronor samt de egna juridiska kostnaderna på ytterligare drygt en miljon kronor.
Kostnaderna har bidraget till att kommuninvånarna fått stegvis höjda va-taxor.
Gå till toppen