Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skanörs skola kom tvåa i tävlingen "Resterkocken"

Sjundeklassarna på Skanörs skola kom på andra plats i tävlingen "Resterkocken". Framgångskonceptet: Smoothie och zucchiniplättar lagade på grönsaker som annars skulle slängas.

Sjundeklassarna Josefine Magnusdottir Levau och Charlie Snowden deltog i "Resterkocken". tillsammans med sina klasskamrater.Bild: Skanörs skola
En stark insats i sista minuten räckte lång väg. Matsvinn och återvinning stod på schemat när sjundeklassarna på Skanörs skola spurtade ihop några snabba rätter dagen innan tävlingen "Resterkocken" stängde för nya bidrag. Det slutade med ett vinnande recept på apelsin, citron, ingefära, spenat och bananer som blev basen till "Skanörs skolas egen supersmoothie", men också med gazpachosoppa och zucchiniplättar.
Grundtanken bakom tävlingen är att få deltagarna att sluta stirra på bäst före-datum, och istället våga lukta, smaka och känna om en produkt går att använda i matlagningen.
Ica i Skanör sponsrade med tio till femton kilo frukt och grönt, som annars skulle slängas. Med partiet följde också slokande kryddor och örter, som eleverna fick vattna upp för att kunna använda.
Totalt skickades 160 bidrag in till tävlingen, som pågick från oktober till december. Priset blev 900 kronor i presentkort på nätsajten "Matsmart", som klassen ska använda för att göra något trevligt tillsammans. Från Vellinge kommun hamnade även årskurs 6 på Stora Hammars skola bland klasserna som fick en hedrande andraplatsplacering för sitt bidrag.
Anna Karlsson, hemkunskapslärare på Skanörs Skola, berättar att skolan nu kommer att utöka samarbetet med Ica Skanör för att kunna återvinna mer grönsaker på hemkunskapslektionerna.
– Vi fortsätter att uppmuntra och bidra till att tänka grönt. Det vi gör spelar roll, säger hon.
Fakta

"Resterkocken"

Bakom tävlingen står Sysav, Nordvästra Skånes Renhållnings AB, Lunds Renhållningsverk och ägarkommunerna.

Gå till toppen