Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Studenter tvingas flytta – lägenheter döms ut

Fukt, råttor och spruckna väggar. 63 lägenheter måste tömmas senast den 2 januari från studenthusen från Hongkong som skulle lösa bostadsbristen för studenter, skriver tidningen Hem & Hyra.

Per Eriksson, tidigare rektor vid Lunds universitet, under invigningen av fyrtio av de temporära bostäderna på Ola Römers väg 2012.Bild: Håkan Röjder
När Hem & Hyra besökte studentlägenheterna på Ole Römers väg berättade de boende om omfattande problem med råttor, väggar som sprack, bristande ventilation och fuktskador.
– När det var som kallast under vintern kunde jag höra hur väggarna sprack, berättade Yekatarina Bondarenko från Kazakstan som läser till brandingenjör vid Lunds tekniska högskola, LTH, för Hem & Hyra i höstas.
Som Sydsvenskan tidigare berättat rör det sig om 200 studentlägenheter som uppfördes vid LTH för fem år sedan. Men modulerna från Hongkong visade sig ha konstruktionsfel. Problemen är så omfattande och utgör dessutom ”en omedelbar risk för människors hälsa” att miljöförvaltningen dömer ut boendet. I ett första skede ska 17 lägenheter omedelbart evakueras.
Bostäderna ägs av företaget Prime Living AB, som hyr ut till Universitetet, som i sin tur hyr ut lägenheterna till studenter. Senast den 2 januari ska ytterligare 46 lägenheter vara tomma och till sommaren ska resterande 137 lägenheter också vara tömda – såvida inte Prime living har åtgärdat problemen innan dess.
Enligt Hem & Hyra håller fastighetsägarna Prime living inte med kommunen utan ifrågasätter miljöförvaltningens fuktmätningar. Tidningen har tidigare varit i kontakt med Prime Livings fastighetschef Kim Yrttimma, som avböjer att kommentera.
Gå till toppen