Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Christine Antaya: Det är bara att gå in!

Digitaliseum samlar Malmökonst att hålla koll på, skriver Christine Antaya.

Interiörbild från Digitaliseums pågående utställning "Addo + Borrgatan 3 = True".Bild: Fredrik Weerasinghe

Addo + Borrgatan 3 = True

Digitaliseum, Malmö, t o m 2/2.

Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
”Kolossen på Prora” är en 4,5 km lång byggnad som Hitler lät uppföra på Rügen, tänkt som sommarresidens för tyska arbetare. I Marit Lindbergs melankoliska film med samma titel blir huset ett ledmotiv i något som mer kommer att handla om platser som relationsarkiv.
Det är just filmerna som utmärker sig i Digitaliseums samlingsutställning med verk av 28 konstnärer från ateljéföreningarna Addo, som nyligen flyttat till området, och Borrgatan 3. Det finns gott om andra medier – Eric Lengths himmelsmåleri fläckat med sot, Elisabeth Moritz fotobaserade historiegestaltning, Patrik Gyllanders broderi på papper, Kristina Eldons snygga fasadbilder – men de vägghängda verken kommer inte riktigt till sin rätt i de trånga utrymmena. Presentationen funkar dock som en lista av Malmökonstnärer att hålla koll på.
Arngrimur Borgthorssons film ”Korvar” tar sin utgångspunkt i en malmöitisk tillvaro, att stanna till på Orvars korvar på väg hem en ödslig natt, och kommer därifrån att behandla språk, arbetarhistoria och vulkanutbrottet på Island 1973. Allt detta på fem minuter. Det är ett beundransvärt prov på hur en personlig betraktelse kan expanderas till att uttrycka historien och allmänmänskliga fenomen.
I Moderna museets nya podd får den avgående museichefen Daniel Birnbaum frågan om hur man tar sig in i konstvärlden, och svarar: ”Det är bara att gå in!”. Ateljéföreningarna är en viktig del av Malmös konstliv och de ordnar ofta öppna evenemang. Och just nu visas denna inblick en kort tur över Frihamnsviadukten. Bekanta dig med din lokala konstscen!
Arngrumor Borgþórsson, "Korvar" (2018), stillbild.Bild: Christine Antaya
Gå till toppen