Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Höllviken får en 4H-klubb

Gosa med ödlor, ta kaninkörkort och lär dig mer om hästar. Det blir några av sysslorna när en gård i Höllviken öppnar kommunens första 4H-klubb.
– Djur ger så oerhört mycket, det är utvecklande och skapar empati och ger rörelse utomhus, säger Isabella von Bodungen, ägare av Kungshaga gård.

Det startade med islandshästar. Nu har Kungshaga gård en mindre farm och ägaren Isabella von Bodungen förbereder för kommunens första 4H-klubb för barn och unga. Här med hästen Funi.Bild: Privat
Det är på Kungshaga gård utanför Höllviken som Vellinges första 4H-klubb ska hålla till. Den 3 januari är det öppet hus för intresserade och senare i år öppnar verksamheten.
– Vi har plats för 60 till 70 medlemmar i åldern 6 till 25 år, säger Isabella von Bodungen.
Grupperna ska delas upp så att man får gå två eftermiddagar i veckan och även vara med på en helgaktivitet.
– Vi tänker oss att det främst kommer barn som är så pass stora att de kan ta sig hit själv efter skolan. Det är ingen fritidsverksamhet, man måste kunna ta hand om sig själv. Yngre barn kan ta med föräldrar, säger Isabella von Bodungen.
Det finns 20 islandshästar på gården, här myser Beatrice von Bodungen med Julle.Bild: Privat
Man är redan en aktiv gård med bland annat öppen lantgård, konferensrum, hunddagis, kafé och arbetsträning. Tack vare ett ettårigt projektstöd från EU via LLU (lokalt ledd utveckling) och Leader, som riktas till landsbygdsprojekt, starta de nu Vellinges första 4 H-klubb.
– Pengarna går till en klubbstuga med toalett som vi nu håller på att inreda, till två handlare och till inköp av utrustning. Själva klubben ska sedan drivas som ideell förening, säger Isabella von Bodungen.
Getterna Peppar och Salt samt Jennie Arnell kommer att möta medlemmar i 4 H klubb.Bild: Privat
På gården finns 20 islandshästar, åtta alpackor, en åsna, två shetlandsponny, fyra getter, två grisar, kaniner och snart även terrarium med en skäggagam och majssnokar.
– Det finns ett stort intresse för reptiler och de är dessutom allergivänliga, vi kommer att skaffa terrarium inför 4H-starten, säger Isabella von Bodungen.
All verksamhet på 4H-klubben kommer att kretsa kring djuren.
– Man får ta hand om djuren, till exempel lära sig sköta kaniner – när man klarar det själv får man kaninkörkort. Det är en infasning, sedan får man ta hand om alla djur, säger Isabella von Bodungen.
De har redan ett 20-tal anmälda till föreningen och ytterligare lika många anmälda till öppet hus. När det ettåriga projektet är slut hoppas de ha så pass många medlemmar och ideella ledare att de kan fortsätta verksamheten själv.
Till våren kan man stifta bekantskap med nykläckta kycklingar.Bild: Privat
Gå till toppen