Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Mellan hopp och oro går Kongo till val.

Joseph Kabila.Bild: John Bompengo
Guld, diamanter, uran, koppar kobolt … Kongo-Kinshasa har alla grundförutsättningar för att vara rikt och välmående – utom goda politiska ledare.
Oron är lika stor som förhoppningarna när kongoleserna går till presidentval – ett val som skulle ha hållits denna söndag, men nu skjuts upp en vecka.Sedan landet blev självständigt 1960 har det aldrig skett ett fredligt skifte vid makten.
Den sittande presidenten Joseph Kabila skulle egentligen ha avgått redan för två år sedan. Nu går han hårdfört fram i avsikt att säkra segern åt sin kandidat, Emmanuel Ramazani Shadary. Oppositionella har hindrats från att hålla valmöten och aktivister har dödats i konfrontationer med säkerhetstjänst, polis och militär. I förra veckan sköts en sjuttonåring, som sjöng tillsammans med partianhängare, till döds av polis vid ett valmöte.
Till på köpet rasar en hätsk debatt om själva röstförfarandet.
Oppositionen motsätter sig användningen av digitala röstningsmaskiner. På goda grunder dessutom. Många av Kongo-Kinshasas 46 miljoner väljare är analfabeter och ännu fler saknar datorvana. Dessutom saknar åtskilliga vallokaler möjligheter att ladda maskinerna om batterierna tar slut. Det finns inte ens garantier för att alla kommer att hinna genomföra den digitala röstprocessen.
Men valkommissionen vidhåller, med stöd från regeringspartiet, att digitaltekniken ska användas. För att underlätta fusk, befarar oppositionen. Farhågorna förstärks av att observatörer från Europa och USA har nekats att övervaka valet. Därtill har merparten av landets rösträkningsmaskiner nyligen förstörts vid en brand i valkommissionens lokaler.
Frågan är också om resultatet kommer att godtas. Oppositionen hotar med våldsamheter om de styrande vinner. Och det är högst oklart om Kabilas regering skulle acceptera en seger för en oppositionell kandidat.
Förutsättningarna kunde alltså, minst sagt, vara bättre för en lyckad demokratisk process i Afrikas till ytan näst största land. Kongoleser sägs bunkra mat för att klara sig igenom en eventuell tid av politiska oroligheter.
Men det uttrycks ändå försiktiga förhoppningar om att valet ska föra landet åt rätt håll. Även små steg kan vara av vikt i ett samhälle som är så präglat av fattigdom, korruption och våld.
EU har riktat sanktioner mot Emmanuel Ramazani Shadary till följd av hans ansvar för våldet mot oppositionella. Unionens relation till den sittande regeringen är därför allt annat än god. Likväl måste EU förstås använda de kanaler som finns för att stöda en fredlig demokratisk utveckling.
Få länder visar så tydligt som Kongo-Kinshasa hur mycket det kan vara värt med möjligheter att välja goda ledare i fria och rättvisa val. Välfungerande demokrati är en gåva så värdefull att den kan vara hela skillnaden mellan krig och fred eller välstånd och fattigdom. Och en viktigare sen julklapp till de hårt prövade kongoleserna går knappast att tänka sig.
Gå till toppen