Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Första året för gemensam julafton i Höllviken

Jultomten, gestaltad av Ronnie Holmberg från Svalöv, förhör sig om huruvida barnen kring långbordet på Höllvikens bygdegård varit snälla. Det är gemensam julafton och julbordet står uppdukat, och vid granen ligger klapparna.

Ibtisam Mohamad, 8, tar emot julklapp från tomten, som på Höllvikens bygdegård gestaltas av Ronnie Holmberg.Bild: Hussein El-alawi
– Jag tror jag har fått de bästa julklapparna av alla, säger Yousef Alobaidi, tio år.
Han har precis packat upp ett paket med ett spel med karaktären Buzz Lightyear. Bredvid honom på bänken ligger hans andra julklapp i dag – en fotboll med MFF-loggan på.
– Jag gillar MFF, och jag har redan en MFF-tröja, så det är jättebra, tycker Yousef Alobaidi som själv spelar i BK Höllviken.
Det är tredje året han och hans familj firar jul i Sverige. De kommer från Anbar-provinsen i Irak, berättar pappa Hotham Alobaidi. Även där firade de jul, precis som födelsedagar, Eid och andra högtider. Yousef Alobaidi gillar julefirandet i Sverige – "man träffar kompisar och andra människor, man har roligt" sammanfattar han.
Gemensam julafton i Höllvikens bygdegård. Ronnie Holmberg underhåller.Bild: Hussein El-alawi
Det är första året som Fotevikens kulturcenter, Höllvikens bygdegård , Handelsplats Höllviken och Kultur utan gränser ordnar gemensam julafton. Arrangemanget är öppet för alla, och riktar sig främst till den som är ensam över jul, inte själv har råd att resa till sin familj för att fira jul, äldre och personer som är nya i Sverige.
Det är en liten skara som sökt sig till bygdegården och äter julmat från det rikligt uppdukade julbordet. Arrangörerna har varit lite nervösa över om någon ska vilja komma, och det är dubbla känslor, säger Thomas Aune Olsen från Kultur utan gränser:
– Man vill både att det ska komma många, men på ett annat sätt inte för det innebär ju att det då är många som har behov.
Ibtisam Mohamad 8 år, har smitit upp till granen för att inspektera julklapparna.Bild: Hussein El-alawi
Arrangörerna har samlat ihop donationer i form av matcheckar från butiker och företag, samt julklappar som främst privatpersoner har skänkt. Över 100 julklappar har det blivit, och högen under julgranen inne i stora salen på bygdegården brer ut sig långt utanför granens nedre grenar.
Gästerna är långtifrån så många, det blir många presenter vardera till det lilla sällskapet runt bordet. Men barnen vågar sig en och en fram till tomten för att ta emot julklappar, och en del vuxna gäster passar också på att posera på bild med den skäggfagre tomten Roine Holmberg.
Mikael Risén från Fotevikens kulturcenter har redan blicken inställd på hur de ska nå ut till fler människor och locka fler besökare nästa år. Att
– Jag tror att behoven finns här i kommunen, men imagen gör att man inte vågar blotta sig, funderar Mikael Risén.
Julbord som är utmejslat för att passa olika smaker och religiösa inriktningar. Bland rätterna finns kalkonskinka, kycklingköttbullar, sill och ägghalvor.Bild: Hussein El-alawi
Gå till toppen