Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Stilla natt" fyllde 200

Världens kanske mest kända julsång, "Stille Nacht, heilige Nacht", har fyllt 200.

200-årsdagen av "Stilla natt" uppmärksammas på flera håll, här i New York i slutet av november.Bild: Julie Jacobson/AP/TT
Den 24 december 1818 spelades den tyska sången för första gången vid julnattsmässan i Oberndorf, Österrike. Och jubileet firades så klart med en konsert vid Stille Nacht-kapellet i staden.
Texten skrevs av prästen Joseph Mohr och musiken gjordes av Franz Guber, och den har färdats över jorden och översatts till fler än 300 språk och dialekter, enligt BBC.
Första gången den framfördes var det också på gitarr, enligt sägnen till följd av att orgeln var trasig. Och just att den spelades på gitarr kan ha bidragit till sångens popularitet.
– Mohr var en gitarrist. Gitarr är ett mycket mer lättillgängligt folkinstrument än en orgel, och för en sång i den här stilen så vore det mycket vanligare att spela det på ett plockstränginstrument som en gitarr, säger Sarah Eyerly, chef för ett musikprogram vid College of Music vid Florida State University, till The Washington Post.
Varför Mohr överlät komponerandet till Guber är okänt. Guber valde i vilket fall som helst att välja musikstilen Siciliana, enligt Eyerly.
– Meningen är att härma ljudet av vatten, och den associeras med gondoljärerna i Venedig eller italienska fiskare, säger hon till tidningen.
Bland de kändaste tillfällena då sången kommit till användning är julaftonen 1914, strax efter inledningen av första världskriget, då soldaterna i Flandern lade ned sina vapen för att sjunga den.
I Svenska psalmboken är "Stilla natt" psalm nummer 114.
Gå till toppen