Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sluten rättegång mot kinesisk advokat

Poliser vaktar nu domstolen i Tianjin i norra Kina där den uppmärksammade advokaten Wang Quanzhang ställs inför rätta för omstörtande verksamhet. Journalister blev tillsagda att rättegången hålls inom lyckta dörrar, och inte ens de utländska diplomater som kommit dit släpps in.

En anhängare som ropat ut sitt stöd för advokaten Wang Quanzhang förs bort av polis utanför rättegången i Tianjin.Bild: Mark Schiefelbein/AP/TT
Wang Quanzhang har tagit sig an känsliga fall rörande polismisshandel och den förbjudna falungongrörelsen. Han försvann i augusti 2015 och ingenting hördes från honom i över 1 000 dagar.
Enligt förundersökningen, som Reuters kunnat titta på, anklagas han nu för att "under lång tid ha påverkats av antikinesiska krafter" och ha fått utbildning och pengar från utlandet. Vidare anklagas han för att ha förvrängt fakta i uttalanden på internet och för att ha samarbetat med den svenske människorättsaktivisten Peter Dahlin, som greps och utvisades 2016.
Dahlin säger på Twitter att all dokumentation sparats sedan 2009 och att man ska offentliggöra vad som behövs för att motbevisa anklagelsen om att man "undergrävt statsmakten".
Wangs fru Li Wenzu säger att hon inte fått besöka maken, och inte ens de sju advokater hon försökt anlita för hans försvar har fått göra det. Poliser har hindrat henne från att lämna hemmet, så hon kunde inte resa till rättegången.
Utanför domstolen i Tianjin ropade en ensam anhängare "Wang Quanzhang är en god människa", men blev snart bortförd av polisen.
Gå till toppen