Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt förslag: Gästarbetare i tyska försvaret

I Tyskland diskuteras nu öppet möjligheten att ta in utländska medborgare i landets försvarsmakt. – Vi måste titta i alla riktningar och söka lämpliga kandidater, säger en hög militär om förslaget.

Tyska luftburna 26:e brigaden landsätter fallskärmstrupper på Gotland, under övningen Northern Coasts 2013. Blir det polacker som hoppar nästa gång?Bild: Karl Melander / TT
Tyskland övergav den allmänna värnplikten 2011, och sedan dess har landets försvarsmakt behövt genomföra regelrätta rekryteringskampanjer för att fylla leden. Och möjliga kandidater skulle kunna vara de hundratusentals EU-invånare som bor i landet, resonerar nu både landets regering och företrädare för tyska försvaret.
I ett läckt dokument från det tyska försvarsdepartementet diskuteras möjligheten att rekrytera bland de nästan 600 000 polacker, italienare och rumäner som lever i landet. Om bara 10 procent skulle vara intresserade, skulle det innebära 50 000 nya kandidater, resonerar departementet. Enligt Der Spiegel ska försvarsminister Ursula von der Leyen stödja planerna.
I en intervju med flera tyska medier säger den höga officeraren Eberhard Zorn att det skulle vara ett alternativ att rekrytera utlänningar med tanke på det stora rekryteringsbehovet.
– Vi måste titta i alla riktningar och söka lämpliga kandidater. De skulle fylla vakanser på poster som militärläkare eller it-specialister, säger han till Deutsche Welle.
Inget har ännu sagts om hur de utländska medborgarna skulle inkluderas i försvaret. Enligt Der Spiegel vill försvarsminister Ursula von der Leyen rekrytera bland personer som redan levt i landet under många och som talar tyska flytande.
Enligt dokumentet skulle försvarsministeriet redan ha dryftat förslaget med flera EU-länders försvarsattachéer men med mycket olika resultat, där särskilt Östeuropeiska länder uttryckt oro för hur planerna skulle påverka deras egna möjligheter att rekrytera till sina länders försvar. Den polske utrikesminister Jacek Czaputowicz säger till Der Spiegel att militärtjänst är nära knutet till nationaliteten.
Fakta

Tysklands försvarsmakt

Fler än 250 000 personer arbetar inom Tysklands försvarsmakt Bundeswehr.

Tyskland har som ambition att öka antalet aktiva soldater från 179 000 till 198 000 soldater fram till år 2024.

Landet ingår i försvarsalliansen Nato.

Källa: Reuters, TT, Bundeswehr

Gå till toppen