Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Eva Ström: Amos Oz – en outtröttlig optimist

Läs Eva Ströms minnesord över den israeliske författaren Amos Oz.

Författaren Amos Oz blev 79 år.Bild: Zhang Lei
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Det är med bestörtning vi tar emot budet om den israeliske författaren Amos Oz död. Efter att ha läst hans självbiografiska bok ”En berättelse om kärlek och mörker” från 2002 tror jag varje läsare känt sig som hans personliga vän. Sådan var hans litterära röst, lågmäld och fylld av humor och värme, intim men ändå essäistiskt utblickande över både den personliga historien och Israels. I den överhettade konflikten mellan Israel och Palestina har han framstått som en balanserad röst som inte minst skänkt hopp till exempel i verk som ”Hur man botar en fanatiker”, där han förespråkar en tvåstatslösning.
Amos Oz verk omfattar romaner, noveller och essäer. Hans liv och författarskap är intimt sammanknutet med Israels historia. Oz föddes 1939 och var alltså ett 9-årigt barn när staten Israel utropades i maj 1948, Hans föräldrar kom från ryskjudiska familjer och flydde från Östeuropas antisemitism under 30-talet. Modern kunde aldrig omplantera sig och led av återkommande depressioner och begick tragiskt självmord när Amos Oz var 12 år gammal. Två år senare flyttade Amos Oz hemifrån för att bo och verka på en kibbutz, där han kom att stanna i 30 år och bilda familj. Det var i kibbutzen han bytte efternamn från Klausner till Oz, som betyder ”styrka”.
I ”En berättelse om kärlek och mörker” beskriver han en livsavgörande händelse när han och en 45-årig man, Ephraim, är satta att hålla vakt mot fientliga palestinska angrepp. 17-årige Amos frågar om han någon gång skjutit en av ”de där mördarna”.
Ephraim svarar sorgset: Mördare? Vad väntar du dig? Ur deras synpunkt är vi rymdvarelser som har landat och gjort intrång på deras mark. Ska man förundras över att de gripit till vapen mot oss?
Ephraim försvarar sin rätt till att med geväret i hand vara i Israel eftersom det är den enda plats i världen som inte sparkat ut honom. Men han tänker inte använda ordet ”mördare” om araber som förlorat sina byar.
Den äldre mannens åsikt den natten 1956 blev Amos Oz för livet. Tvisten mellan palestinier och israeler står mellan två parter där båda har rätt, ansåg han. Det är en marktvist mer än ett religionskrig. Lösningen som Oz förespråkade är en tvåstatslösning, en smärtsam kompromiss som skulle komma att göra ont för båda. Men denna kompromiss såg han den enda lösningen. Det är den han beskrev i sin bok ”Hur man botar en fanatiker”. Han visste hur man skulle göra det, eller åtminstone hur man kunde förebygga fanatism, därför att han själv har varit en fanatiker. Fanatikerns värld är svartvit eftersom en sådan aldrig lyssnar på sin motståndare. När man avviker från en sådan världssyn är det lätt att bli kallad en förrädare.
Förrädare blev ett laddat ord i Amos Oz författarskap, vilket inte minst kom till uttryck i hans roman ”Judas”. Judas har setts som den ultimate förrädaren som förrådde Jesus. Också Amos Oz har blivit kallad förrädare, eftersom han sett palestiniernas dilemma och deras rättmätiga krav på en egen stat. Han förespråkade en inlevelsens väg där båda parter förlorar något men vinner desto mer.
Vägen till författarskapet gick således genom Amos Oz personliga historia. Men fastän han levt ett liv, så rikt både på yttre och inre händelser i en av världshistoriens hjärtpunkter, tyckte han själv att han befann sig i en avkrok. Men så kom han att läsa Sherwood Andersons ”Den lilla staden” och fann att det gick att skriva litteratur också om en till synes gudsförgäten plats och Oz insåg att han satt på en skatt av erfarenhet. Och det är av den han byggt sin litteratur.
Det blev tyvärr inget Nobelpris för Amos Oz, men många andra stora internationella utmärkelser. I våras fick han till exempel det svenska Stig Dagermanpriset. Han har framstått som en outtröttligt optimistisk röst som manat till eftertanke och balans och kan därför verkligen sägas svara mot önskemålen i Nobels idealistiska testamente. Så blev det nu inte. Ännu ett skäl att beklaga krisen i Svenska Akademien. Klart är att han skulle ha varit en både värdig och självklar mottagare.
Fakta

Amoz Oz 1939-2018

Amos Oz föddes 1939 i Jerusalem. Han arbetade som professor i litteraturvetenskap, författare och debattör och skrev totalt 28 böcker. ”En berättelse om kärlek och mörker” är en av de mest lästa romanerna i Israel. Till de mest kända verken hör även ”Hur man botar en fanatiker”, ”Kärlek och mörker” och ”Judas”. Han var ofta favorittippad som vinnare av Nobelpriset i litteratur. Amos Oz blev 79 år.

Gå till toppen