Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skola i Lund krävs på skadestånd – gjorde inte tillräckligt för att stoppa mobbning

Barn- och elevombudet vill att skolan betalar den utsatta eleven 15 000 kronor.

En skola i Lund gjorde inte tillräckligt när en elev blev mobbad, menar barn- och elevombudet.Bild: KATARZYNA KORZA / TT
I sin utredning har barn- och elevombudet, BEO, kommit fram till att den aktuella skolan inte fullgjort sina plikter, vad gäller att motverka kränkande behandling.
Av ombudsmannens brev till Lunds kommun framgår att mobbningen pågått under flera år. Det handlar om både fysiska och psykologiska kränkningar, framför från av en viss annan elev på skolan.
Enligt anmälan, som gjorts av det mobbade barnets föräldrar, har även en i skolans personal utsatt barnet för kränkande kommentarer, men detta påstående kan inte beläggas av barn- och elevombudet.
Skolan menar att man gjort vad lagen kräver för att få stopp på mobbningen, och att man både utrett händelserna och satt in extrapersonal för att förhindra ytterligare kränkningar.
Barn- och elevombudets huvudkritik handlar om att konkreta uppgifter om kränkningar inte utretts ordentligt. Det borde gjorts mer allsidigt och grundligt, skriver ombudet.
Problematiskt är också att de åtgärder som ändå gjorts trots allt inte lett till att mobbningen upphört, och att vissa kända händelser inte anmälts.
Av beloppet utgår 10 000 för kränkning och 5 000 för sveda och värk. Den mobbade eleven har idag bytt skola.
Gå till toppen