Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Heidi Avellan

Heidi Avellan: Tolv tankar till tolvslaget.

I en kaotisk tid är det skönt med en vuxen i rummet. 2018 har Jordan B Peterson och hans tolv livsregler stått i fokus. Här ett dussin till 2019.

Inspiratör. Jordan B Peterson.Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Vad är väl ett nyårslöfte mot ett dussin? Många lär gå in i 2019 inspirerade av den konservative kanadensiske moralfilosofen Jordan B Peterson, 2018 års store guru, han med bästsäljaren 12 livsregler: ett motgift mot kaos.
Ett självhjälpsprogram för unga män med behov av att ta sig i kragen. Klipp dig, städa ditt rum och skaffa ett jobb, ungefär. Men välkomnat av mycket bredare kretsar som gärna vill hitta en självbelåten och självsäker vuxen i rummet att hålla i handen i en tid när klimatet förändras, när globaliseringen ändrar på de ekonomiska spelreglerna, när den liberala demokratiska samhällsordningen är hotad.
Jordan B Petersons tolv regler börjar med den mest svårslagna: sluta att vara patetisk.
Sedan följer uppmaningarna att ta hand om sig själv, skaffa sig vänner, jämföra sig med den man själv var igår, inte låta sina barn göra något som får en att tycka illa om dem, se till att ha perfekt ordning hemma, driva meningsfulla saker, tala sanning eller åtminstone inte ljuga, utgå från att andra vet saker man inte själv visste, uttala sig exakt, inte bry sig om barn medan de åker skateboard och klappa husdjur man möter.
Stort och smått. Som saxat ut Guds tio bud och en trave livsstilsguider.
Och efterlängtat, av mottagandet att döma. Konservativa tips för en konservativ tid. Fast också kritiserat, av ungefär samma skäl.
Hur som helst valde en rad opinionsbildare att samla sina 12 livsregler i höstas medan gurun var på Sverigebesök. En riktigt viktig – i dessa tider av egoboost, kränkthet, hårda ord och polarisering på sociala medier – i den skörden hittar jag hos en politisk meningsmotståndare, men klok person, vänstersocialdemokraten Göran Greider på Dala-Demokraten:
”Gå med i partier och föreningar och späd ut ditt ego.”
Späd ut ditt ego. Sluta stirra på din egen navel. Kärnan här uppfattar jag som att det är angeläget att engagera sig, att göra saker tillsammans med andra, men också att diskutera, samtala, argumentera och lyssna på andras argument.
Vi måste återta en respektfull ton i samhällsdebatten.
Och ja, det gäller också på sociala medier. Framför allt på sociala medier. Twitterspyor är bara så 2018.
Inför 2019 samlar jag ett dussin – lagom präktiga – livstips. I förhoppningen att de kan bidra till ett gott nytt år.
• Tala vackert, skriv fint – gärna för hand så att tanken följer handen, tankar tar tid, så låt det ta lite tid.
• Försök vara konstruktiv. Personpåhoppen och invektiven som viner genom luften förskräcker. Den polariserade och nedriga samhällsdebatten gör inte bara livet fulare, den leder också till sämre politik om beslutsfattarna och partistrategerna söker skydd för svaveloset istället för att satsa på nya idéer och pröva nya tankar.
• Alla dessa skärmar gör livet lättare, men svårare. Lyft blicken oftare mot riktiga människor, böcker och tidningar.
• Ät mera gröt. Billigt, gott, hälsosamt. Och klimatsmart.
• Klappa alltid hundar som vill bli klappade. Dubbelnjutning med serotoninboost. Funkar kanske också med katter? Marsvin? Kaniner? Att titta på akvariefiskar är också skönt för själen.
• Våga vara vuxen. Det mesta av livet är vardag, ta tag i den; städa, betala räkningar, motionera, jobba och klä dig för jobbet. Jordan B Peterson har ju rätt här: det är inte coolt att lajva tonåring långt upp i medelåldern.
• Fundera över konsumtionen. Det är inget fel på att konsumera, tvärtom bidrar det till jobb och utveckling. Men skaffa bara det du verkligen vill ha och behöver. Köp mindre och bättre, köp secondhand, ta hand om grejerna, ge eller sälj dem vidare. Återvinn. Låna, du måste inte äga. Förr kallades det bondförnuft och sparsamhet, nu cirkulär ekonomi eller mindre ekologiskt fotavtryck. Bonus: snyggare hem med färre prylar.
• Var nyfiken och lär dig något nytt. Parkour. Esperanto. Äppelträdsbeskärning.
• Läs en bok. Läs för ett barn. Läs tillsammans i bokcirkel. Njut av bilderna i huvudet, samla på berättelser. Det utvecklar fantasi och empati.
• Orka. Bry dig. Det är så mycket som kräver ens engagemang: klimatet, plasten på stränderna, de hemlösa, de svältande barnen, vännen som nyss mist sin livskamrat, grannen som drabbats av cancer. Minns då kloke Stig Dagerman och ät jättekakan i lagom stora tuggor:
Jorden kan du inte göra om. Stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra, en annan människa väl.
Men detta är redan så mycket, att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre betyder en broder mer.
• Ska du resa bort? Ta åtminstone reda på om det är möjligt att välja bort flyget den här gången. Ju fler som åker tåg, desto större blir chanserna att tågbolagen levererar bättre. Eller stanna. Vi lever i världens kanske vackraste lands kanske vackraste del. Detta Skåne erbjuder långa stränder att ströva längs och skogar som boken färgar kopparröda också under vintern. Hav, himmel, horisont. Himma.
• Sjung oftare och skratta mer. Bra för både kropp och själ. Och alldeles gratis.
Gå till toppen