Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter leksaksjättens konkurs – här kan skåningarna köpa och byta varor

Konkursen av BR och Toys R Us har skapat förvirring och ilska bland kunderna. Varor får inte lämnas tillbaka och presentkort köpta tidigare än 30 november är ogiltiga.
Många butiker i Skåne har redan stängt, men på två ställen kan man fortfarande köpa och byta leksaker.

BR-butiken i Triangelgallerian hade rusning under lördagen.Bild: Hussein El-alawi
Det var på torsdagen som Top-Toy i ett pressmeddelande skrev att bolaget har begärts i konkurs. Företaget driver leksakskedjorna BR och Toys R Us.
En svag julhandel var droppen som fick bägaren att rinna över för bolaget som tidigare hade ansökt om rekonstruktion.
"Vi har kommit långt och vår rekonstruktionsplan var godkänd av kreditgivare och domstolen. Vi har arbetat dygnet runt för att få till ett ramverk för rekonstruktionen av Top-Toy. Men tyvärr har vi blivit tvungna att inse att vi inte kan fortsätta på grund av den svaga julhandeln", säger Per Sigvardsson, vd för Top-Toy i en kommentar.
BR-butiken på Mobilia i Malmö har bommat igen.Bild: Hussein El-alawi
Konkursbeskedet väckte reaktioner hos kunder som hade julklappar att byta och presentkort som de ville handla med. Företaget meddelade först att alla presentkort var ogiltiga, men ändrade sig efter kundernas kritik till att presentkort köpta 30 november eller senare är giltiga och också går att returnera. På sin hemsida skriver Top-Toy att kunder som vill lämna tillbaka sitt presentkort ska mejla uppgifter till förvaltaren. Det går inte att returnera dem i butik.
För de som köpt ett presentkort innan den 30 november 2018 finns inga garantier att man får sina pengar tillbaka. Men om köpet har gjorts med ett bankkort är chansen större.
– Har du handlat med ett bankkort så kan du vända dig till din bank och få tillbaka pengar, säger Gustav Sandgren, vägledare på Konsumentverket, till Aftonbladet.
BR-butiken på Mobilia i Malmö.Bild: Hussein El-alawi
I Skåne var många butiker redan stängda på lördagen, bland annat Toys R Us på Väla i Helsingborg och BR-butiken på Mobilia i Malmö.
Men på två ställen går det fortfarande att handla och byta varor: BR-butiken i Triangeln i Malmö och Toys R Us i Malmö. Enligt informationen som företaget gick ut med på fredagen ska de butikerna vara öppna till och med nyårsafton.
Några av orsakerna bakom Top-Toys konkurs uppges vara digitaliseringen, fler konkurrenter och ändrade lekvanor bland barnen.
Toys R Us och Babies R Us vid Väla i Helsingborg hade på lördagen stängt igen.Bild: Jennie Lorentsson
Fakta

Butikerna som har öppet till 31 december

BR Triangeln, Malmö

BR Liljeholmstorget

BR Hansa

BR Borlänge

BR A6 Jönköping

Toys R Us Malmö

Toys R Us Göteborg

Toys R Us Kungens Kurva

Toys R Us Linköping

Toys R Us Västerås

Toys R Us Karlstad

Toys R Us Örebro

Toys R Us Luleå

Toys R Us Norrköping

Toys R Us Sundsvall

Toys R Us Uppsala

Toys R Us Mall of Scandinavia

Toys R Us Växjö

Toys R Us Umeå

Toys R Us Skövde

Toys R Us Gävle

En lista över alla butiker som är öppna i Danmark och Finland finns här.
Gå till toppen