Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han är mest omskriven i näringslivet

Det är en multientreprenör som toppar listan över årets mest omskrivna personer inom näringslivet. Totalt omnämndes Teslas sydafrikansk-amerikanske vd Elon Musk i över 8 000 svenska artiklar och nyhetsinslag under det gångna året. Isabella Löwengrip blev näringslivets mest omskrivna kvinna i en mätning av medieanalysföretaget Retriever.

Teslas medgrundare och vd Elon Musk vid öppningen av hans tunnelbolag The Boring Companys första testtunnel i Hawthorne, Kalifornien.Bild: Robyn Beck
– Att Musk ligger i topp är inte särskilt förvånande. Han gör något nytt och vågar testa nya gränser hela tiden och det skapar såklart intresse, säger Ioanna Lokebratt, medieanalytiker på Retriever.
Musk som driver en rad företag, däribland elbilsföretaget Tesla och rymdbolaget Space X, har under årens lopp framställts som en egensinnig personlighet som bryter mot normerna. I höstas rasade såväl medierna som börsen efter att Musk rökt marijuana och druckit whiskey i en direktsänd podcast. Likaså bidrog privatiseringsryktena kring Tesla till hajpen.
Medan medieklimatet kring Musk har skiftat under det gångna året har det oftast blåst snålt kring Facebookgrundaren Mark Zuckerberg, som hamnar tvåa på listan och förekommer i knappt 5 700 artiklar och nyhetsinslag i svenska redaktionella medier.
Publiciteten kring Facebook och Zuckerberg har mestadels varit av negativ karaktär, säger Lokebratt och syftar på de upprepade säkerhetsskandalerna.
Förste svensk på listan är den under året bortgångne Ikeagrundaren Ingvar Kamprad som landar på tredje plats med cirka 4 900 träffar.
Ung och framgångsrik
Fem kvinnor tar plats bland årets mest omskrivna näringslivspersoner, varav den mest omskrivna är entreprenören Isabella Löwengrip som intar plats nummer sex med cirka 2 500 träffar. Löwengrip debuterade som bloggare när hon var 14 år och driver i dag en rad företag, bland annat inom skönhetsvård, med en sammanlagd omsättning på 100 miljoner kronor om året.
– Det är såklart jättepositivt att en ung och framgångsrik kvinna tar plats på listan. Jag tror att många kvinnor ser upp till henne, samtidigt som många kan relatera till henne när hon väljer att dela med sig av privata mot- och medgångar, säger Lokebratt.
Fakta

Mest omskrivna inom näringsliv

1. Elon Musk

2. Mark Zuckerberg

3. Ingvar Kamprad

4. Stefan Ingves

5. George Soros 

6. Isabella Lövengrip

7. Börje Ekholm

8. Daniel Ek

9. Stefan Persson

10. Bill Gates

11. Jeff Bezoz

12. Fredrik Lundberg

13. Marcus Wallenberg

14. Jacob Wallenberg

15. Carola Lemne

16. Birgitte Bonnesen

17. Carl Bennet

18. Antonia Axelsson johnsson

19. Jack Ma

20. Cristina Stenbeck

Gäller publiceringar i redaktionella medier, både webbaserade och tryckta tidningar, samt etermedias nyhetssändningar under perioden 1 januari– 19 december 2018.

Källa: Retriever

Fakta

Undersökningen

Medieanalysföretaget Retriever har undersökt hur många artiklar och inslag som har publicerats om de personer som TT har listat. Underlaget baseras på antal artiklar i samtliga svenska redaktionella medier, både webbaserade och tryckta tidningar, samt etermedias nyhetssändningar under perioden 1 januari– 19 december 2018.

Gå till toppen