Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mostafa Kaoud: I Malmö känner jag mig aldrig som en flykting

På arabiska finns det ett uttryck som handlar om att få ett ”nytt livsspråk”. Det handlar om hur man skapar en ny identitet, skaffar sig ett nytt förhållningssätt till livet och vardagen – exempelvis när man brutit upp och kommer till ett nytt land. Ibland är processen smärtfri, ibland krånglig och svår. Det beror delvis på var man befinner sig i världen.

Nyligen reste jag till München för att besöka min son och mina två bröder. För fem år sedan var min son nitton år gammal. Sverige gav honom inte rätt att återförenas med oss, han var tvungen att påbörja en lång och svår migrationsresa – en resa som varade i åtta månader och passerade genom nio länder. I Tyskland fick han skydd, lärde sig snabbt språket och fick jobb.
München är en stor, vacker och livlig stad – den tolfte största i EU. Där finns hundratals museer, konstgallerier, palats och kyrkor samt stora företag som skapar många jobb.
Men det slog mig under mitt besök att jag ändå tycker att Malmö är en så mycket mer trivsam och öppen stad än München. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför. Jag har flera vänner som har samma känsla kring Malmö jämfört med andra europeiska städer.
"När man väl har satt sin fot i Malmö vill man inte åka härifrån. I Berlin saknade jag Malmös leende ansikten. I Berlin är det många områden som saknar lekplatser för barn. Bostadsbristen är ett stort problem för ungdomar och familjer. Dyr transport är ett annat. Levnadsstandarden, socialt liv och integration – allt är lättare i Malmö", säger Linda som är Malmöbo sedan fem år tillbaka.
Hon har bott i minst fem länder, bland annat Syrien och Bulgarien. Lindas släkt består av många nationaliteter, hon säger sig ha flera identiteter men att hon framför allt känner sig som Malmöbo.
Maher är en filmkritiker från Syrien som bor i Frankrike. Han har besökt Malmö Arab Film Festival flera gånger. Maher tycker att Malmö är en stad som respekterar kultur och mångfald.
"I Malmö känner jag inte att jag är exotisk. Jag hade ett möte med borgmästaren som talade om kulturell mångfald, att det var en del av stadens historia och identitet", tycker Maher.
Förläggaren Carl Christopher Gjörwell framhöll det europeiska när han besökte Malmö redan 1759: ”I Malmö är det mer levande än i de övriga skånska städerna och utom det har Malmö mycken air af utländsk stad”.
Lämningarna av den gamla hansastaden återspeglas inte bara i huskroppar och gatunamn, utan också i sentida uttryck som ”Haur du sitt Malmö haur du sitt varden.”
Malmö har givetvis sina utmaningar och brister. Men för mig är Malmö framför allt en stad där drömmar kan slå in. En stad där barn, kvinnor, gamla och unga är lika mycket värda.
I Malmö har jag fått ett nytt livsspråk. Här känner jag mig aldrig som en flykting.
Citatet från Christopher Gjörwell är hämtat ur boken Gå till historien, tretton vandringar för dig som vill upptäcka Malmö – Roger Johansson (red).
Gå till toppen