Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö kan få fyrverkerifria zoner

Inga nyårssmällare i tätbebyggda områden – det kan blir verklighet i Malmö. S och L är överens om att utreda frågan om fyrverkerifria zoner.

Fyrverkerier över Malmö.Bild: Hussein El-alawi
Frågan har varit på bordet under flera år, berättar kommunalrådet Andreas Schönström (S). Möllevången nämns som särskilt ökänt under nyår. Och eftersom Vellinge kommun har fått igenom ett lokalt tiggeriförbud vill Malmö nu utreda om det går att införa ett lokalt förbud mot fyrverkerier på vissa platser. Precis det som föreslås i Växjö.
– När de fick igenom tiggeriförbudet öppnades helt plötsligt möjligheten för oss i den här frågan, säger han.
– Det är alltid ett problem när onyktra människor ska hantera fyrverkerier. Det är alltid samma typer av incidenter och olyckor varje år. Vi vet att många far illa, många djur far illa och många blir störda.
Och Liberalerna håller med.
– Den här fråga har varit upp hos oss också tidigare. Fyrverkerier är vackra att titta på men de kan vara farliga för individen och allmänheten. Och utifrån ett sådant perspektiv är det nödvändigt att utreda om vissa zoner, till exempel tätare områden med flerfamiljshus, ska vara fredade från fyrverkerier, säger kommunalrådet Roko Kursar (L).
Han tycker att det är en given ståndpunkt för Liberalerna som annars förespråkar individens frihet och ansvar.
– Man får göra vad man vill så länge man inte inskränker någon annans frihet.
– Det finns en anledning till att man enligt lag ska söka tillstånd hos polisen för att skjuta, men just under nyår har de flesta kommuner antingen hela dagen eller en viss tid på kvällen som man får skjuta utan tillstånd. Det är egentligen samhällets sätt att säga att vi ska göra detta trots att vi egentligen vet att det är farligt.
Läs också Polisen ökar bemanningen inför nyårsafton
Tanken är nu att förvaltningen ska utreda frågan och fyrverkerifria zoner kan vara på plats nästa år.
– Utredningen handlar bland annat om vilka zoner som skulle vara aktuella i Malmö, säger Anders Schönström.
Sedan tidigare är det förbjudet att skjuta fyrverkerier vid sjukhusområdet och vid kyrkogårdar.
Gå till toppen