Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Jan Olofsson

Professor Jan Olofsson, Hofterup, Löddeköpinge, har avlidit i en ålder av 78 år.

Det var med stor sorg och saknad vi fick meddelandet om Jan Olofssons bortgång. Jan blev 78 år och gick ur tiden den 3 december etter en tids sjukdom. Et långt och rikt yrkesliv är slut.
Jan Olofsson fick sin medicinska utbildning i Malmö och Lund med avslutad läkarutbildning 1967. Han startade sin mycket omfattande forskningsverksamhet med en doktorgrad från Linköping 1973. Han fortsatte med en post doktor period och inledde därmed et långt samarbete med University of Toronto, Kanada.
Jan kom till Norge som professor, överläkare och chef på öron-näsa-hals avdelningen, Haukeland Universitetssykehus, 1987 och har sedan dess präglat öron-näsa-hals-disciplinen i Norge och internationellt.
Genom sin värdefulla kliniska kompetens, speciellt inom laryngologi, onkologi och onkologisk kirurgi, tillförde han patientbehandlingen nya dimensioner. På Haukland Universitetssykehus fungerade Jan som blockledare 1995-1999, ass. direktör och chefsläkare 2000-2002 samt klinikchef Klinik for huvud-hals (käkkirurgi och öron-näsa-hals) fram till han gick av med pension 2010.
Det är hans förtjänst att öron-näsa-hals-avdelningen, Haukeland Universitetssykehus blev den vetenskapligt sett mest aktiva öron-näsa-hals-avdelningen i Norge. Ett stort antal doktorgrader gick ut från avdelningen under hans tid som chef.
Som ledare av specialist kommittén under flera år, har han varit central i specialistutbildningen för nya öron-näsa-hals läkare i Norge.
Han har varit mycket aktiv i en rad internationella fackliga och vetenskapliga forum och har haft många uppdrag i dessa, inklusive hedersmedlemskap (i tyska, italienska, polska och kanadiska öron-näsa-hals föreningar).
Han var under olika perioder president i EUFOS (European Federation of Otorhinolaryngological Societies) med 3 200 medlemmar; president i Scandinavian Society for Head and Neck Oncology; president i European Laryngological Society; visepresident i European Academy of ORL-HNS, och vicepresident i EHNS (European Head and Neck Society).
På så sätt har han framgångsrikt representerat Norge och Skandinavien. De norska och internationella öron-näsa-hals-miljöerna er Jan Olofsson stor tack skyldig.
I en hektisk klinisk och akademisk vardag glömde Jan aldrig att framgång kräver ett gott teamarbete, han satte stor pris på alla sina medarbetare.
Otaliga patienter fick njuta gott av hans briljanta kirurgiska färdigheter och hans medmänsklighet. Han kunde prata med alla.
Under hela sin tid i Bergen var Jan medlem av Bergenhus Rotary Klubb och fungerade som president i klubben 1997-1998.
Jan vill bli ihågkommen som en person som stod på för att lösa små och stora problem. Han var en fackman uti fingerspetsarna. Många tänker på Jan med glädje och tacksamhet som den visionär han var och våra tankar går till hans närmaste familj. Fred över hans minne.
Vänner och kolleger vid Det medisinske fakultet, Universitetet i Bergen och Haukeland universitetssykehus
genom
Roland Jonsson
Gå till toppen