Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nyårsvärden laddar upp inför galan på Malmö live

Nyårsgalan är ett återkommande inslag i Malmö under nyårsafton. Det är Malmö symfoniorkester som står för musiken, och årets nyårsvärd är läkaren Henrik Widegren, känd från Svt:s Fråga Lund.

Dirigenten Mei-Ann Chen i samtal med tenoren Joachim Bäckström och sopranen Gisela Stille.Bild: Hussein El-alawi
På nyårsafton visas galan två gånger på Malmö live, som kallar det för en ”storartad symfonisk urladdning inför de nya året”. Båda den kortare matinén på eftermiddagen och kvällsföreställningen är slutsålda.
– Man kan förvänta sig en trevlig kväll med mycket fin musik. Det blir en bra uppvärmning inför tolvslaget, säger Henrik Widegren, galans värd.
Det kommer att bjudas på musik från såväl 1800-tal som 2000-tal, och klassiskt blandas med schlager. Malmö symfoniorkester står för tonerna med sång av sopranen Gisela Stille och tenoren Joachim Bäckström.
Stråkarna gick i takt på lördagen när verken gnuggades.Bild: Hussein El-alawi
Trots att nyårsvärden själv sysslar med musik, under de två speciella nischerna villapop och sjukvårdssånger, bjuder han inte på något eget nyårsuppträdande.
– Att ta fram gitarren och sjunga hade känts konstigt. Gisela och Joachim sjunger ju så bra, så jag får stå för något annat. Men jag ska sjunga kör i slutnumret.
Hans viktigaste roll blir att hålla samman kvällen och presentera nummer, och förhoppningen är att bidra till en mysig, hemtrevlig stämning, medan musikerna får fokusera på sitt.
– Det ska bli trevliga, roliga prator. Någon slags infotainment kan man kalla det, underhållande prat och information mellan musiken.
Han tycker det är kul att ha blivit tillfrågad, och även om han tidigare varit konferencier och moderator, har han inte varit det på en sådan stor grej.
– Jag kände inte till att den här traditionen fanns, så det ska bli kul att se och uppleva.
Publiken kommer bland annat att få höra verket ”One day more” som repades på lördagen.Bild: Hussein El-alawi
När Henrik Widegren inte är nyårsvärd jobbar han som som öron-näsa-halsläkare, och foniater som med enklare ord är en röstläkare.
– Jag har kombinerat nytta och nöje. Jag gillar ju sång och att sjunga och på jobbet arbetar jag med stämband. Jag brukar säga att jag jobbar med en procent av kroppen, det är lättare att bli bra då.
Vad tycker du har varit bäst med 2018?
– Jag brukar sammanfatta och gå igenom vad som hänt under året på nyårsafton, så jag har inte tänkt så mycket på det än. Men det har varit väldigt kul med säsong tre av Fråga Lund, det känns som att programmet har hittat sitt format och vi fick bra tittarsiffror.
Vad har varit det sämsta då?
– Alla samlade uttalanden av Trump.
Har du några förhoppningar inför 2019?
– Att det inte blir så mycket löv på spåren så att tågen går bättre.
Fakta

Program

Tjajkovskij, Polonaise ur Eugene Onegin

Strauss d.y, Czardas ur Läderlappen

Tailleferre, Valse de Dépèches ur Les Mariés de la Tour Eiffel

Lehár, Dein ist mein ganzes Hertz ur Leendets land

Huang, Sabei Dance ur Sabei svit nr 2

Puccini, Chi’il bel sogno di Doretta ur Svalan

Korngold, Intermezzo ur Much ado about nothing

Puccini, O soave fanciulla ur La Bohème

Bernstein, Overtyr till Candide

paus

Ankarblom, Smolan Road

Riedel, Fattig bonddräng

Mahler, Kräftig beweg, doch nicht so Schnell ur Symfoni nr 1, “Titan”

Dvorak, Sången till Månen ur Rusalka

Sjostakovitj, Lyrisk vals ur Balettsvit nr 1

de Curtis, Non ti scordar di me

Márquez, Conga del Fuego

Schönberg/Boublil, One day more ur Les Misérables

Gå till toppen