Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Krav på omval i Bangladesh avfärdas

Oppositionen i Bangladesh kräver omval sedan premiärminister Sheikh Hasina befäst sin makt genom en jordskredsseger. Men kravet avfärdas av landets valkommission.

Sheikh Hasina pratar med medierna efter att ha röstat på söndagen.Bild: Anupam Nath/AP/TT
Det styrande Awamiförbundet och dess allierade tog hela 288 av 300 parlamentsplatser i valet i Bangladesh. Segern innebär ytterligare en mandatperiod för premiärminister Sheikh Hasina, hennes tredje i rad och fjärde totalt.
Valet har dock fläckats av våld med minst 17 döda i sammandrabbningar mellan olika politiska läger och med polisen. Oppositionen anser att valet varit riggat och hänvisar bland annat till trakasserier av väljare, att valurnor ska ha fyllts med falska röster och att Hasinas motståndare förföljts.
– Vi kräver att ett nytt val hålls, under en neutral regering, så snart som möjligt, säger Kamal Hossain från en oppositionsallians med Bangladesh nationalistparti (BNP) i spetsen.
Men redan på måndagen meddelade landets valkommission att kravet på nyval tillbakavisas, med hänvisning till ett valdeltagande på nära 80 procent.
– Vi kommer inte att hålla ett nytt val, säger KM Nurul Huda vid valkommissionen.
– Om några isolerade händelser ägde rum vid någon vallokal måste vi utreda detta. Vi har ännu inte fått in några klagomål om oegentligheter. Vi kommer att undersöka allt som kommer in.
Anhängarna till 71-åriga Hasina pekar gärna på landets långa period av snabb ekonomisk tillväxt och berömmer henne för att ha tagit emot de hundratusentals rohingyer som flytt Myanmar. Men kritikerna anklagar henne för att bli alltmer auktoritär och slå ner på oppositionen, däribland hennes långtida rival, BNP-ledaren Khaleda Zia, som avtjänar ett 17 år långt fängelsestraff för korruption.
Gå till toppen