Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Brysselkål, granar och älgar tog ett nyårsdopp

Prick klockan elva ljöd mistluren i Skanör. Med ett gemensamt illskrik sprang nyårsbadarna ut i vattnet. Alla utom två.

När de flesta deltagarna sprang fram och tillbaka vadade Mary Paulsson och Olle Paulsson ut i det iskalla vattnet i Skanörs hamn.Bild: Peter Frennesson
Mary Paulsson, 76 år, och Olle Paulsson, 75 år, vadade sakta hand i hand ut för att ta sitt nyårsdopp. De sänkte ner sina kroppar, fortfarande hållandes i varandra, i det gissningsvis tregradiga vattnet och vandrade sedan lika lugnt tillbaka.
– Jag badar året om. Men i år fick jag sluta badsäsongen tidigt, redan den 7 november, för att jag åkte bort. Så det var skönt att vara i igen nu, sade Mary Paulsson.
Friskis och Svettis i Vellinge ordnade bad för andra året i rad i Skanörs hamn på nyårsaftonen. De flesta rusade upp ur havet för att svepa in sig i badrockar men Mary Paulsson stod helt obekymrad i bara baddräkt och svarade på frågor.
– Nej, det är inte kallt. Det är nästan samma temperatur i vattnet som i luften så jag fryser inte. Jag är väl förstås lite härdad, och så har man kanske lite underhudsfett, skrattar hon.
Cathrine Dori Redlund om sitt fösta vinterdopp för två år sedan: "Vi bor här i Skanör och hade bastat när jag plötsligt sa till de andra att: Nu går jag och badar. När jag kom ner satt det några ungdomar här och i badbyxor, men hade inte vågat. Då bestämde jag mig för att bara hoppa rakt i."Bild: Peter Frennesson
Cathrine Dori Redlund, som tog sitt första vinterdopp ett år innan traditionen startade i Skanör, höll med.
– Det är gudomligt skönt både för kroppen och för blodcirkulationen.
På hjässan tronade en badmössa utformad som guldkrona, skapad av en gammal blomkruka och ringlat glitter. I nyårsdoppet i Skanör ingår nämligen även en tävling om vem som har den roligaste badmössan. På andras huvuden satt älghorn, granar, pälsmössor, peruker och tomteluvor.
Paret Parcel hade tagit fasta på tävlingen. Dietisten Nathalie Parcel hade sytt på julbordets överblivna grönkål och brysselkål. Anders Parcel hade laddat badhatten med nyårskarameller.
– Varför man gör detta? Ja, man bor här och badar hela sommaren. Då är det roligt att ha det här som ett avslut, säger Nathalie Parcel.
Men hur hon än försökte kunde hon inte komma ifrån att det, faktiskt, var kallt.
– Fötterna domnar. Sedan känner man - ingenting, säger hon.
Nyårsdoppet i Skanör lockade fler än i fjor.Bild: Peter Frennesson
Arrangörerna räknade till fler deltagare än i fjor och var nöjda med uppslutningen. Nytt för i år var även ett sexkilometerslopp före doppet.
– Det händer mycket på sommaren men nästan ingenting på vintern så det är roligt att vi har kunnat starta detta. I år verkar det också ha spridit sig att vi ordnar det, sade Gunilla Fritze som sitter i Friskis och Svettis styrelse.
Jan Wiberg hade tagit på sig älghornen och körde uppvärmning innan badet.Bild: Peter Frennesson
Gå till toppen