Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hummern består – men allt glittrigare på nyår

I nästan hundra år har det svenska nyårsbordet sett likadant ut, i alla fall för dem med pengar. – Till skillnad från julbordet som förändas så är den kraftigt röda hummern och det fina köttet ständiga rätter på nyår, säger måltidsforskaren Richard Tellström.

Sedan millennieskiftet har nyårsfirandet blivit "champagnefierat" med ännu mer glitter och lyx. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
Det börjar med lite skaldjur, hummer, ostron och löjrom. Därefter rör vi oss mot huvudrätten och ett fint köttstycke, inte sällan av inbakad oxfilé Wellington med smördeg och någon form av finare potatistillbehör, kanske hasselbackspotatis eller potatisgratäng.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen